По подобие на сложната връзка между стомашно-чревния тракт и мозъка,

...
По подобие на сложната връзка между стомашно-чревния тракт и мозъка,
Коментари Харесай

Храните, които подсилват мозъка, но не ядем достатъчно

По сходство на комплицираната връзка сред стомашно-чревния тракт и мозъка, методът на хранене и психическото здраве са неразривно свързани — а връзките сред тях са двупосочни.

Липсата на добър избор във връзка с храненето води до увеличението на проблемите с психическото здраве, а проблемите с психическото здраве, от своя страна, водят до неприятни привички във връзка с храненето.

Доктор Ума Найду е психиатър, откривател на човешкия мозък и хранителен специалист. Тя споделя, че постоянно получава въпроси за това по какъв начин би трябвало да се храни човек, с цел да употребява по допустимо най-хубавия метод силата на мозъка.

Въз основа на работата си със стотици пациенти Найду споделя няколко подсилващи мозъка храни, които хората не употребяват в задоволителни количества. Включването им във вашето хранене може да усъвършенства настроението, да изостри паметта и да помогне на мозъка ви да работи с оптималната успеваемост, споделя тя пред CNBC.

1. Подправки

Освен че придават усет, подправките са известни със своите антиоксидантни свойства. С други думи, те оказват помощ на мозъка да се бори с рискови свободни радикали и затова предотвратяват оксидативния стрес, който може да повреди мозъчната тъкан.

Една от обичаните подправки на Найду е куркумата, която изпъква пред всички останали, когато става въпрос за понижаване на тревогата. Куркуминът, който е дейната съставна част на куркумата, може да намалява тревогата и да трансформира реагиращата химия на мозъка, защитавайки хипокампуса.

Найду също по този начин обича шафран. Изготвен през 2013 година разбор на оповестени преди този момент пет изследвания преглежда резултатите от шафрана върху признаците на меланхолия измежду участници с тежко депресивно разстройство. При тези изследвания учените откриват, че потреблението на шафран понижава доста признаците на меланхолия.

2. Ферментирали храни

Ферментиралите храни се основават посредством комбинирането на мляко, зеленчуци или други съставки с микроорганизми, като квас и бактерии.

Някои образци в това отношение са нормално кисело мляко с дейни култури, кисело зеле, кимчи и комбуча. Всичките тези храни са източници на живи бактерии, които могат да подобрят здравето на стомашно-чревния тракт и да понижат тревогата.

Ферментиралите храни обезпечават няколко преимущества за мозъка. Преглед от 2016 година на 45 изследвания демонстрира, че ферментиралите храни пазят мозъка при животни, подобрявайки паметта и забавяйки отслабването на познавателната функционалност.

Богатото на пробиотици кисело мляко може да бъде мощна част от вашия метод на хранене, само че не и това, което е минало термична обработка, написа Profit.bg. Пример за това са стафидите, покрити с кисело мляко.

3. Тъмен шоколад

Тъмният шоколад е отличен източник на желязо, което пък спомага за естествената функционалност на невроните и за контрола на синтеза на химикалите и химическите пътища, свързани с настроението.

Проучване от 2019 година измежду над 13 000 души открива, че хората, която употребяват постоянно мрачен шоколад, са със 70% понижен риск от признаци на меланхолия. Тъмният шоколад също по този начин съдържа доста антиоксиданти, стига да се придържате към разновидностите, които не съдържат прекомерно доста захар.

4. Авокадо

Авокадото съдържа релативно високи количества магнезий, който е значим за вярното действие на мозъка. Първият отчет за потреблението на магнезий за лекуването на меланхолия е оповестен през 1921 година, като то е било сполучливо при 220 от 250 случая.

Оттогава голям брой изследвания откриват, че депресията е обвързвана с неналичието на магнезий. Има няколко случая, в които пациенти са приемали сред 125 и 300 мг магнезий, са показали бързо възобновяване от сериозна меланхолия, постоянно в границите на по-малко от седмица. Найду споделя, че обича комбинацията от авокадо, нахут и зехтин, която употребява като спред или дип.

5. Ядки

Ядките съдържат здравословни мазнини, от които нашите мозъци имат потребност, с цел да действат добре, дружно с значими витамини и минерали, като да вземем за пример селена в бразилския орех.

Противовъзпалителните и антиоксидантни резултати на омега-3 мастните киселини в орехите са доста обещаващи за възстановяване на мисленето и паметта. Найду предлага по 1/4 чаша ядки дневно (не повече, тъй като с тях е елементарно да се прекали).

6. Листни зеленчуци

Листните зеленчуци съдържат витамин Е, каротеноиди и флавоноиди - хранителни субстанции, които защищават от деменция и закъснение на когнитивната функционалност.

Друга изгода от тях е, че са необикновен източник на фолиева киселина, естествена форма на витамин B9, която е значима за образуването на червени кръвни телца. Зеленчуци, като спанак, швейцарски манголд и листа от глухарче са отличен източник на фолиева киселина.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР