По подмярката за неземеделски дейности от Програмата за развитие на

...
По подмярката за неземеделски дейности от Програмата за развитие на
Коментари Харесай

Мярка 6.4 стартира през май

По подмярката за неземеделски действия от Програмата за развиване на селските региони - 6.4, ще може да се кандидатства със смесени планове - за произвеждане и услуги по едно и също време.  Очаква се приемът да започва в средата или края на май. При идния прием няма да се кандидатства за селски туризъм. 

Бенефициентът самичък ще дефинира в коя от процедурите попада планът му - произвеждане, услуги и занаяти. Налага се обаче ограничаване всеки претендент да подава планово предложение единствено по една процедура. Водещ фактор за установяване на това в коя процедура попада планът е процентът декларирани капиталови разноски. От Министерството на земеделието оферират, в случай че над 75% от дадена инвестиция е в обещано направление, да се счита, че целият проект е в това направление.

Критериите и точките, по които ще се правят оценка плановете по дълго чаканата подмярка 6.4.1. „ Инвестиции в поддръжка на неземеделски действия “ бяха гласувани в края на февруари на съвещание на Комитета за наблюдаване на ПРСР 2014-2020. Гласувано бе завишаване на минималния брой точки на 40 т. за посоки произвеждане (максимален 127т.) и услуги (максимален 137т.), които даден план би трябвало да събере, с цел да е позволен. Този предел за планове в направление занаяти е 10т. (максимален 49т.). Съгласно индикативния график за 2018 година бюджетът на подмярката ще е 100 млн. евро.

В момента в МЗХГ създават обособени насоки за кандидатстване по направленията и следва тяхното издание за публично разискване. Насоките ще съдържат детайлна информация за изискванията за кандидатстване, реда за оценяване на плановите оферти по обещано направление, критериите за оценка и тяхната тежест, общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата за всяко направление, изискванията за допустимост на претендентите, допустимите действия и вложения, лист на нужните документи при стадия на кандидатстване, крайният период за кандидатстване, както и процедурата за известяван на одобрените/неодобрени претенденти и за подписване на административни контракти за подкрепяне.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР