По Плана ни за възстановяване и устойчивост са редактирани няколко

...
По Плана ни за възстановяване и устойчивост са редактирани няколко
Коментари Харесай

През април чакаме одобрението на Плана за възстановяване

По Плана ни за възобновяване и резистентност са редактирани няколко съществени глави – „ Енергетика “, „ Транспорт “, като е разширена частта за незабавната здравна помощ с включване на хеликоптери. Това значи, че официално утвърждение на Плана ще получим през април.

Това разгласи министърът на финансите Асен Василев пред Дарик, който увери, че новите планове и фишове към този момент са изпратени в Брюксел и оттова се чака писмена противоположна връзка

Той акцентира, че плановете в областта на енергетиката и превоза са реалистични и могат да бъдат приключени до 2026 година, каквото е изискването, заложено в Плана за възобновяване и резистентност. Заради този период в Плана не са включени инфраструктурни планове.

По отношение общественото разискване на Плана, Василев разгласи, че ще има още едно съвещание на публичния съвет, на което ще се прегледат планове за цифровизация, препоръчани от министъра на електронното ръководство Божидар Божанов.

По отношение на плануванаъа фабрика за батерия в Маришкия басейн, министърът показа, че е оптимист, че тя ще стане подготвена да 2026 година. Той даде за съпоставяне проектите на „ Фолксваген “, в които е заложено до 2027 година да изградят осем сходни заводи в Европа. В Съединени американски щати има най-малко 15 такива с сходен мащаб, които създават към един гигаватчас. Българската страна ще бъде клиент на плана, като вложителите ще бъдат определени от Европейската банка за развиване.

Държавата ще оказва помощ, като обезпечава средства по Фонда за обективен преход, който ще е особено за въглищните региони и с него ще се подсигурява фонд „ Работна заплата “ за дълъг интервал от време, с цел да могат да се наемат нужните служащи, които да работят в новата фабрика, посочи министър Василев.

Във връзка със заложеното в Плана пазаруване на нови мотриси и създаване на интермодален терминал в Русе, министърът на финансите обясни, че планът не е подвластен от напълно нова инфраструктура. Освен това е планувана и градска железница в Пловдив, като за нея ще би трябвало да се възстановят един, два сектора, които не са в идеално положение. По Плана са планувани и вложения в системи за сигурност и ръководство, които ще разрешат влаковете да развият скоростта, която е обикновено да поддържат.

По отношение опциите за потребление на геотермалната сила в София финансовият министър разясни, че, без значение от сондажите, които са 80-90 градуса, те са плитки и от тях могат да се развият по този начин наречените бинарни централи, които могат да бъдат употребявани като термопомпи и климатици. " Те са една концепция по-малко ефикасни, само че при сегашните цени на силата, са изцяло пазарни и от тях се възнамеряват две пилотни съоръжения " - разясни вицепремиерът.

По отношение газовата връзка България – Гърция, Асен Василев разгласи, че тя може да стане факт през септември, октомври 2022 година. Той напомни, че тя трябваше да бъде подготвена до 31 декември 2021 година, само че в този момент - с санкцията от 90 хиляди евро дневно за изпълнителя, той е почнал да работи по-ефективно.

Василев изясни и че казусът с газа от Азербайджан не е обвързван с гръцката връзка - защото ние имаме задоволителен потенциал от към 2 милиарда кубически метра на връзката Кула – Сидирокастро, и е можело и оттова да си получим газа, само че от " Булгаргаз " не са създали нужните действия това да се случи и не се резервирали потенциали - те били декларирали, че до 30 юни не желаеме да получаваме цялостните количества, а по-малки - обясни обстановката Василев.

" Но по този начин или другояче одобряваме, че за идващия отоплителен сезон ние ще си получим газа от Азербайджан в цялостен размер, след  като бъде предоговорен и договорът с " Газпром ", който изтича тази година. Трябва да забележим и каква част от горивото можем да доставим на рационални цени през някой от терминалите за полутечен газ " - посочи още финансовият министър.

На въпрос за преодоляването на инфлацията, Асен Василев бе безапелационен, че България не може независимо да стартира лекуването - да стяга паричната политика, като подвига лихвените проценти, защото е вързана с Европейската централна банка.

Той предвижда, че в случай че има война сред Русия и Украйна, съответните стопански наказания ще спрат газовите доставки. Това автоматизирано и шоково ще вдигне цените на енергийните източници. Ще станем очевидци на шокова инфлация и колкото по-енергоемки са стопанските системи ни, толкоз по-голяма ще е инфлацията.

Ако надлежно няма война, това ще намали цените и ще отстрани инфлационният напън.

Каквото и да се случи обаче, няма заплаха приемането на еврото да бъде застрашено. " Нашата инфлация по отношение на средноевропейската се движи в диапазон от 1-2 % разлика и не чакам да имаме проблеми с влизането в еврозоната и с приемането на еврото.

" А в случай че имаме шокова инфлация, движена от енергоизточниците, ние приготвяме отговор с потребление на български такива. Предвиждаме ограничение на износа, където това е допустимо. То ще разреши да се компенсира отчасти повдигането на цените на другите енергоизточници " - посочи още министърът.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР