По план овцевъдите и козевъдите от днес започват безсрочни национални

...
По план овцевъдите и козевъдите от днес започват безсрочни национални
Коментари Харесай

Животновъди на национален протест, блокират ключови пътища

По проект овцевъдите и козевъдите от през днешния ден стартират безсрочни национални митинги. Те упорстват за оставката на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров и на двама шефове на дирекции в министерството, виновни за приемането на Наредба 3 за директните заплащания, която беше анулирана от съда в частта, касаеща сектора. 

Отговорните институции реагираха на другото главно искане на националния митинг, ден преди започването му. Държавен фонд " Земеделие " разгласи, че отпуска 8 милиона лв. за стопаните на овце и кози, които изпитват усложнения поради ниската изкупна цена на млякото. Животновъдите желаеха минимум 20 лв. на животно. 

Над 1 милион лв. се отпускат на фермерите от Ямболско, които не могат да продават овче мляко поради чумата по животните, взеха решение още във фонда. Помощта се равнява на 25 лв. на животно. Вчера фермери от Боляровска община, Ямболско, затвориха пътя към селата Шарково, Крайново и Странджа, в опит да  попречат на ветеринарните експерти да умъртвят близо 2000 преживни животни, поради съществуването на чума в района. 

Първият митинг на животновъдите заплануван за 11 часа на основния път София - Варна, на разклона за великотърновските села Арбанаси и Шереметя.

Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, съобщи:  " Участие са удостоверили над 1500 овцевъда и козевъда. Ще покажем, че ние не сме удовлетворени. Ние не желаеме да поносим повече това състояние на една безтегловност на бранша. "  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР