По план 2021 г. е трябвало да има приходи от

...
По план 2021 г. е трябвало да има приходи от
Коментари Харесай

Спецов и митниците носят над 2 милиарда отгоре, пенсионерите вземат джакпота |

По проект 2021 година е трябвало да има доходи от 47 милиарда 596 млн. лв.. Очаква се обаче да има с към 2 милиарда лв. повече доходи в бюджета - 49 милиарда 687 млн лв.. Това сподели служебният министър на финансите Асен Василев по време на третия Обществен съвет, който е отдаден на актуализацията на Закона за държавния бюдже т. 

По думите му множеството доходи в бюджета се дължат частично заради усъвършенстваната икономическа среда, както и заради по-добрата събираемост, която Национална агенция за приходите, ръководена от някогашния бодибилдър Румен Спецов и Агенция " Митници ", осъществят.

" На база на тези към 2 милиарда лв. повече Министерството на финансите предлага да се усилят разноските с към 1,807 милиарда лв. ", добави министър Василев.

Той посочи, че тези пари ще се употребяват за обезпечаване на обществените заплащания, цялостно обезпечаване на здравната система при тежка Ковид рецесия, както и поддръжка на бизнеса при тежка Ковид рецесия.

" Ще има и леко понижаване на заложения недостиг ", сподели още Василев.

Въпреки че се усилват разноските, приходите порастват по-бързо, тъй че дефицитът пада с 0.3 %. Това, от своя страна, не постанова да се поема спомагателен дълг и ще се употребява този, който е заложен в бюджета за 2021 година, дори малко по-малко.

При актуализацията на бюджета предлагането за разноските от 1 милиарда и 807 млн. лв. е да бъдат предопределени 575 млн. лв. повече за обществени разноски. 430 млн. лв. в допълнение се плануват за поддръжка на бизнеса, 335 млн. лв. са планувани за разноски в опазването на здравето. 231 млн. лв. са за други разноски, които се постанова. Василев даде образец да се възвърне Фондът за бедствия, който е бил изразходван още първите 4-5 месеца на годината.

Предвидени са и разноски за избори, защото разноските за президентския избор са били употребявани за вторите парламентарни избори. Разходите за изборите се планува да бъдат в два тура, плюс спомагателни бюлетини за избори за парламент, в случай че се наложи. Министърът посочи, че в " най-широкият сюжет " се планува да се проведат избори " 2 в 1 ". Освен това в разноските се планува в допълнение 103 млн. лв. да бъде вноската за Европейски Съюз, защото около Брекзит тя се е преизчислила.

Служебният финансов министър посочи, че особено за опазването на здравето и обществените разноски това са от разноските от държавния бюджет, само че там има и доходи от НЗОК от 105 млн. лв., които са в допълнение към тези 335 млн. лв.. " Т.е. там стават 440 действително ", уточни Василев. Същото е за обществените разноски, където също има доходи.

Заложена и е актуализация на пенсиите. Дофинансирани са и всичките стратегии, тъй че да няма недофинансирани обществени стратегии, посочи служебният министър на финансите.

" Новото е, че вкарваме надбавка за пенсионери под линията на беднотия ", съобщи Асен Василев.

Той изясни, че след актуализацията на пенсиите, в случай че има пенсии, които са под линията на беднотия, ще се даде такава надбавка на тези пенсионери, тъй че да няма нито един пенсионер под линията на беднотия. Министърът уточни, че резултатът, който може да се види е, че все още 43 % от пенсионерите са под линията на беднотия, приемайки тази актуализация този % ще бъде нула.

Служебният зам.-министър на труда и обществената политика Иван Кръстев посочи, че става въпрос за лицата над 65-годишна възраст, които са с добито право на пенсии, а не за всички пенсионери.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР