По оценка на Статистическия институт в Сърбия живеят по-малко от

...
По оценка на Статистическия институт в Сърбия живеят по-малко от
Коментари Харесай

В Сърбия живеят по-малко от 7 милиона, страната е сред най-застаряващите

По оценка на Статистическия институт в Сърбия живеят по-малко от седем милиона души, минимум в новата история на страната, а причина за това са отрицателният натурален приръст и изселването, заяви Танюг, представена от Българска телеграфна агенция.

Министърът без портфейл Славица Джукич-Деянович съобщи, че преброяването на популацията през април 2021 година ще покаже най-точно какъв е броят на жителите.

Данните сочат, че приблизително за една година в Сърбия се раждат 66 000 бебета, а умират над 100 000 души, което е с 36 000 души по-малко годишно, показва демографката Даница Шантич.

Средната възраст на популацията в страната сега е 43 години. Всеки пети гражданин на Сърбия е по-възрастен от 65 години, до момента в който младежите са към 14 % и съгласно този индикатор Сърбия е една от най-застаряващите страни в света.

Според статистическата организация на Европейския съюз ЕВРОСТАТ към 50 000 души годишно напущат Сърбия. Според Организацията за съдействие и икономическо развиване от началото на века от страната са се изселили към 650 000 души.

В преброяването на популацията в Сърбия, което ще се състои през 2021г., за пръв път ще се употребяват преносими компютри за събиране на данни. Това планува проектозаконът за броене на популацията, семействата и жилищата през 2021 година, който се намира в парламентарна процедура, заяви Танюг.

Събирането на данни на терена ще продължи 30 дни и ще стартира от 31 март 2021 година Броят на преброителите ще бъде доста понижен като в това броене ще бъдат ангажирани 15 500 души, до момента в който в предходното те бяха 38 000.

Голяма вест в преброяването през 2012 година съставлява мъжкият фертилитет. За пръв път в пробното броене през 2019 година питахме мъжете за броя на живородените деца, а освен дамите, което бе процедура в предходни преброявания, изяснява Снежана Лакчевич, заместник-директор на статистическата работа.

Разходите за преброяването са към 29,3 милиона евро, от които Европейската комисия ще обезпечи съвсем половината, или 14,2 милиона евро. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР