По отработената схема за апорт на апетитни общински терени в

...
По отработената схема за апорт на апетитни общински терени в
Коментари Харесай

Частните парчета от парка

По отработената скица за апорт на апетитни общински терени в " смесени сдружения " общината изгуби собствеността върху къпалнята " Мария Луиза "

© Цветелина Белутова На 5 май Столичната община показа план за Подробен организационен проект на Борисовата градина, който би трябвало да дефинира режимите в парка (къде какво е позволено) и да зададе посоката му на развиване в идващите години. Документът провокира съществено неспокойствие, а създателите на проекта " Ковачеви архитекти " и възложителят Столична община отнесоха доста рецензии от жители, неправителствения бранш и даже районни кметове. Покрай горещите тематики с бъдещето на спортните уреди в парка, достъпа, планувани нови градежи и други се повдигна и въпросът за собствеността в парка, която би трябвало да е обществена. Помним по какъв начин по отработената скица за апорт на апетитни общински терени в " смесени сдружения " общината изгуби собствеността върху къпалнята " Мария Луиза " и Летния спектакъл в интерес на компании от кръга на силовата формация ВИС. Устройственият проект на Борисовата и графичните елементи към него обаче изсветлиха и още няколко съмнителни покупко-продажби за терени, останали в сянка съвсем 20 години.

" Дендрариума "

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък През 2002 година постройките на територията на " Дендрариума " мистериозно се оказват частна благосъстоятелност

Фотограф: Цветелина Белутова Карето от Борисовата градина, заключено сред булевардите " Яворов ", " Драган Цанков ", тенис кортовете на " Спортна София " и пешеходната алея около " Мария Луиза ", е така наречен резерват " Дендрариума ". Той има забавна история, която стартира в края на XIX век. При разширението на Борисовата (тогава известна като Пепиниерата) там е основан разсадник, формиран от лехи със смърч, бор, платан и друга горска растителност. В началото на ХХ век с железопътни вагони от Германия идват секвои. С железницата идват и първите фиданки червен дъб. Залесените територии са охранявани от армия в продължение на три години поради протести на слатинските селяни, които не желали землището им да се трансформира в парк. Покрай разсадника са построени няколко здания - канцеларии, хранилища, жилищни постройки за служащите. В някакъв миг от историята те са дадени за прилагане на института по горите " Агролеспроект ", който след измененията е преобразуван в държавна компания. През 2002 година обаче постройките на територията на " Дендрариума " мистериозно се оказват частна благосъстоятелност, и то в активите на следената от Илия Павлов строителна компания " Минстрой холдинг " АД (част от групировката " Мултигруп " ).

Ето по какъв начин се е случила смяната в собствеността - на 21 май 2002 година " Минстрой " си вадят констативен нотариален акт, че са притежател на постройките и терен от 6387 кв.м в Борисовата градина . Сделката е вписана от следствия за документни закононарушения и измами и към този момент мъртвец нотариус Румен Димитров. Данъчната им оценка към 2002 година е 230 хиляди лева Като съображение за прекачване на парцелите в акта е записана Заповед РД 1690/21.04.1989 година на управлението на института " Агролеспроект ". Потърсени за коментар, от държавната компания обясниха, че заповедите се съхраняват за период от 20 години и цитираният документ е погубен преди 10 години. Само ден откакто " Минстрой " се снабдяват с нотариален акт за парцелите в Борисовата, те ги продават на друга компания от групата на " Мултигруп " - " Агро-Лега ". След шест дни - на 28 май 2002 година, парцелите са продадени на " МГ Рийл Естейт ". На 7 март 2003 година притежателят на групировката Илия Павлов е убит, а осем месеца по-късно от " МГ Рийл Естейт " се отделя сдружението " РИЙЛ ИСТЕЙТ ПРИМ ", в което са и парцелите в " Дендрариума ". Фирмата, която влиза в контрола на Алексей Петров, е преименувана на " Лев Естейстс ". През 2007 година тя апортира терена и постройките в холдинговото сдружение на някогашната барета " Лев корпорация ", която е притежател и до през днешния ден. Според експертизата, направена за оценката на апорта, към януари 2008 година парцелите са коствали 27 млн. лева В направения от арх. Атанас Ковачев и екип план на Подробен организационен проект на Борисовата градина е записано, че няма по какъв начин да има частна благосъстоятелност в резерват ( " Дендрариума " е резерват от национално значение), и страната би трябвало да си откупи терените назад. " Капитал " изпрати питане до " Лев корпорация " за желанията на компанията във връзка с парцелите в Борисовата, само че не получихме отговори до приключването на броя.

Неосъщественият цирк

Частни терени в Борисова градина

Автор: Капитал Докато за замяната на 35-те декара в интерес на свързаната с Първа капиталова банка " Пио технолоджи ", по-късно преименувана на " София ленд ", е писано и говорено доста по медиите, една друга заменка за внушителните 10 дка в гъстата естествена гора на Борисовата надали някой е чувал до през днешния ден. Става въпрос за терен, прилежащ на този на " София ленд ", а договорката за него е от 2002 година От Имотния указател излиза наяве, че тя е подписана в интерес на записаното две години по-рано акционерно сдружение " Цирк Роял " с предмет на активност " образуване на циркови, занимателни и шоу стратегии ". То е предоставило в подмяна на Столичната община десетина жилището и изби в " Дружба ", " Люлин ", " Лагера " и други Няма данни за материалния интерес по договорката.

Хипотезата е, че до увеселителния парк " София ленд " е било планувано построяването на цирк. Идеята в никакъв случай не вижда бял свят, а сдружението " Цирк Роял " престава да съществува през 2004 година, когато се влива в " Литекс инженеринг " с едноличен притежател " Литекс Комерс " на Гриша Ганчев . Теренът е прехвърлян през годините през разнообразни компании на Ганчев, а през 2011 година дружно с три други парцела на предприемача - в " Овча купел ", Горна баня и Драгалевци, е заложено пред Първа капиталова банка. Материалният интерес по залозите също не е отразен в регистъра. Според предписанията на Общия организационен проект на София, а и съгласно плана на организационен проект на Борисовата теренът не може да се употребява за нищо друго с изключение на за зелени площи. Това беше доказано за " Капитал " от офиса на основния проектант Здравко Здравков.

" Капитолия " и " Веселото село "

Ресторантът и автокъщата са много по-малки по повърхност, само че използването им от частни компании към днешна дата е толкоз скандално, колкото и изброените досега покупко-продажби. " Софийски парцели ", които стопанисват терените под двата обекта, водят каузи, с цел да изгонят натрапниците, които през годините построиха без никакви разрешителни и строителни бумаги солидни структури (в охранителната зона на резерват " Борисова градина " ). Делото против наемателя на автокъща " Капитолия " Едноличен търговец " Минкин - Албена Минкин " на Албена Минкин-Асил е извоювано от " Софийски парцели " на първа инстанция на 5 юни т.г., само че до окончателното решение на разногласието могат да минат години.

Делото против наемателя на автокъща " Капитолия " е извоювано от " Софийски парцели " на първа инстанция на 5 юни т.г

Фотограф: Капитал Теренът, върху който се разполага в този момент автокъщата, е възложен на " Минкин - Албена Минкин " през 2008 година без конкурс, каквото е условието, заради обстоятелството, че пет години по-рано общинското сдружение е продало на въпросната компания прилежаща постройка с повърхност от 88.54 кв.м. В момента тя извършва функционалността на офис на " Капитолия ". От нотариалния акт, представен от " Дневник ", излиза наяве, че договорката е подписана на цена 87 хиляди лева или с 45 хиляди лева по-ниска от данъчната оценка - тогава 132 хиляди лева Към контракта за наем от 2008 година има и в допълнение съглашение от 2013 година, само че съгласно отговори на шефа на " Софийски парцели " Димитър Шивачев до " Капитал " те са прекъснати (както и договорът за " Веселото село " ). До приключването на броя Шивачев не отговори по какъв начин освен това състояние две частни компании употребяват обществена благосъстоятелност и заплащат ли за това. От правосъдното решение на Софийския градски съд в интерес на " Софийски парцели " излиза наяве, че " Минкин " отхвърлят да освободят терена, до момента в който не им се изплатят част от направените вложения. Претенциите им са отхвърлени, само че решението предстои на обжалване.

" Веселото село " е отдадено чартърен на записаната в Пловдив " Мега 2020 ", обвързвана със силовата формация от предишното ВИС

Фотограф: Цветелина Белутова Реалните притежатели на бизнеса с продажбата и вноса на първокласни коли са Петър Георгиев и Салех Асил (братовчед на убития Фатик) през компанията " Софтрейд 2003 ". Любопитна детайлност е, че брачната половинка на шефа на столичната дирекция " Строителен надзор " Влади Калинов - Гергана Остришева-Калинова, е била съучастник на Салех Асил от 2009 до 2012 година в сдружението " Ню арт кънстръкшън ", което по-късно става негова еднолична благосъстоятелност.

" Веселото село " е отдадено чартърен на записаната в Пловдив " Мега 2020 " със притежатели Мартин Андонов и обвързваният със силовата формация от предишното ВИС Антон Генадиев. През 2008 година кръчмата съставлява " павилион за бира ", а 10 години по-късно необяснимо по какъв начин и без никакви строителни бумаги павилионът се е трансформирал в ресторант. В края на 2018 година е издадена заповед за унищожаване на противозаконен градеж, само че тя е обжалвана в съда от " Мега 2020 ". Поредно съвещание по делото за " Веселото село " е планувано за октомври т.г. Кои са притежателите на " Мария Луиза " и " София ленд "

В края на май изтече срокът по Закона за ограниченията против изпирането на пари, в който компаниите трябваше да заявяват крайните си притежатели. Това са създали и " Парк Мария Луиза " АД - притежател на къпалнята и Летния спектакъл, и " София ленд " ЕАД. Акционери в първото сдружение са " Софийски парцели " (41.96%) и записаните в Съединени американски щати " Карплеон " ЕООД (29.09%) и " Юромарк Асет Мениджмънт " (29.02%). От декларацията за крайни притежатели излиза наяве, че " Карплеон " е владеене на гл. ас. доктор Цветан Павлов от Стопанската академия в Свищов, а " Юромарк " - на различен учител в свищовската академия - доцент Васил Захариев (името му, както и това на други преподаватели от академията, беше забъркано в скица за изпиране на пари на Маргините). Сред крайните притежатели на " Юромарк " попадат и Жан-Кристоф Ги Жак Нивар от Ирландия и Николай Проданов, шеф в следената от Румен Гайтански-Вълка " Волф " АД.
" София ленд " ЕАД е с едноличен притежател офшорното " Лорета Холдингс Лимитед ". За краен притежател на офшорната компания е посочен Владимир Бонев, който е бил в управлението на " Баранко ", акционер в пловдивската " Юрий Гагарин " по времето, когато фабриката се контролираше от акционерите в ПИБ.
По тематиката работи и Росен Босев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР