По отношение размера на данъчните ставки Швеция е на първо

...
По отношение размера на данъчните ставки Швеция е на първо
Коментари Харесай

Шведският социализъм: Оправдани ли са високите данъци?

По отношение размера на данъчните ставки Швеция е преди всичко в света. Но признатото разбиране за отвратително високи налози безусловно не е напълно правилно. По тематиката във vestifinance.ru написа Хелга Херватис.

Понятието " шведски социализъм " се е утвърдило в света и става дума за системата на систематизиране на държавната поддръжка и гаранции измежду всички членове на обществото. А локалните поданици в действителност следват мотото " За тъждество и помощ! ", имайки висок стандарт на живот, само че и знаейки от кое място се финансират обществените " дарове ".

Средният годишен приход на общоприетата клетка на шведското общество е 70-90 хиляди евро. Обикновеното семейство е майка, татко и 2-3 деца. Средната заплата на всеки възрастен е почти 3,5-5 000 евро на месец (бруто).

В Швеция главната сигурност е стабилната работа, там не може да се уволнява чиновник " просто по този начин ", синдикатът пази ползите на своите членове.

Средното шведско семейство живее в апартамент, възложен от страната, или във къща, закупена с ипотека. Използва един или два автомобила (ако домът е отвън града). Държавата дава на децата под 18-годишна възраст изцяло безвъзмездна здравна грижа, а на възрастните съвсем гратис. Безупречно работи мощно развита мрежа от детски институции.

Откъде идват такива условия на живот?

От най-високите налози в света. Шведите обаче не се опасяват от тях поради ясните гаранции. Кръгът е затворен. Какво има вътре?

Швеция е приела прогресивна данъчна система. Гражданите на страната заплащат подоходен налог със ставки от 30% до 55%. Тъй като размерът на данъка се състои от два съставния елемент - народен и общински налог, размерът зависи от мястото на престояване. В моя град, Стокхолм, данъчната ставка варира от 30-33%.

С заплата над 400 хиляди корони на година (40 хиляди евро) към минималната ставка от 30%, локалното население би трябвало да заплати спомагателни 5% до 20%. С приходи над 574 300 крони (57 430 евро), данъчната ставка ще се увеличи до 55%.

В допълнение, работодателят заплаща налог за всеки чиновник - още 32%. Има случаи, когато на чиновниците се заплаща в плик, само че това е доста рядко. Шведите, като предписание, не вършат това. Защото знаят, че е по-евтино да си платят налога, в сравнение с голяма санкция или да бъдат привлечени към правосъдна отговорност, със опасност от влизане в пандиза.

В тази скандинавска страна заплащат налог върху финансовите облаги. Това значи, че в случай че сте продали акции, бижута или парцел на по-висока цена, в сравнение с сте си купили, би трябвало да платите на държаата налог от 30% върху разликата в цената.

Или, в случай че цената на притежаваните акции се усили, данъкът се начислява и върху дивидентите. Днес данъкът върху горивата е 60%, при закупуването на храна - 12%. При закупуване на алкохол, в допълнение към Данък добавена стойност (основната ставка е 25%) в Швеция, той се полза с данък - данък 560 крони на литър чист алкохол. Дори за пенсиите се заплаща налог върху приходите на физическите лица (30%).

Необичайно за множеството страни е налог върху малкия екран и радиото. До предходната година жителите на Швеция, които имаха тв приемник вкъщи, трябваше да платят 1% от прихода си за нов, а даже и за неработещ екран. Но от 1 януари тази година, законът е изменен и в този момент всички поданици ще заплащат налог, даже и тези, които нямат тв приемник вкъщи. За благополучие, налозите не се вземат от другите съвременни устройства.

Въпреки високите ставки и изобилието от разнообразни налози, в някои области Швеция изненадва с неналичието на някои такси. Например в тази скандинавска страна няма налог върху наследството. Ако родственик почине, то всички движими и недвижими парцели и движимости минават към членове на фамилията или лица, регистрирани в наследството, без никаква финансова загуба.

В Швеция в никакъв случай не е имало налог върху недвижимите парцели за тези, които живеят в жилища, защото те принадлежат или на кооперации, или на страната. А жилища се дават на жителите за краткотрайно прилагане. Въпреки това, данъкът върху собствеността върху земята, без значение дали се горски или ниви, е непокътнат.

Шведите са привикнали да заплащат налози, и го вършат в точния момент. Напоследък обаче хората наподобяват недоволни: заради миграционната политика тези пари постоянно не се изразходват за потребностите на коренното население, а за безкрайния поток от бежанци. В резултат на това пораждат обществени проблеми, които са необикновени за локалното общество. Например опашките за посещаване на доктор, за интервенция, когато е невероятно да се получи нужното и обезпечено от страната обслужване в продължение на месеци. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР