По отношение на Украйна говорим за четири т.нар. същински международни

...
По отношение на Украйна говорим за четири т.нар. същински международни
Коментари Харесай

Войната на Русия срещу Украйна в съдилищата

" По отношение на Украйна приказваме за четири така наречен истински интернационалните закононарушения - хипотетични военни закононарушения, закононарушения против човечеството, геноцид и закононарушението експанзия, което е най-очевидно. В юрисдикцията на Международния углавен съд попадат военните закононарушения, закононарушенията против човечеството и геноцидът, само че не и експанзията. Ето за какво при започване на пълномащабната инвазия Украйна стартира концепцията за основаване на специфичен арбитражен съд, който да съди съветската експанзия. Но пред основаването на нов механизъм - на нов съд - стоят доста спънки, да вземем за пример финансови, както и политическа воля да се изправиш против Русия и да се гласоподава в поддръжка на правосъдно гонене и наказание на съветските водачи. Следователно, това лишава време ". Това съобщи пред доктор Катерина Бусол - украински юрист, експерт по интернационално филантропично и наказателно право.

" Украйна и сътрудниците й взеха решение да основат този Международен център за следствие на закононарушенията на експанзията, който да се заеме с най-малко две основни неща. Първото е да събира доказателства и да организира предварителни следствия и наказателни преследвания, тъй че доказателствата да бъдат оценени допустимо най-добре и да са подготвени за специфичен арбитражен съд, когато и под каквато и форма да бъде основан той. На второ място този център се намира в Хага, покрай Международния углавен съд, с който се чака да координира следствията си, и ще си сътрудничи и с други правосъдни институции, с цел да помогне в най-голяма степен на украинците и на украинските жертви ", споделя още Бусол.

" Подчертавам, че според интернационалното право и обстоятелствата на терен съветската експанзия против Украйна не е почнала през февруари предходната година, а през февруари 2014-а - с окупацията на Кримския полуостров и последвалата прокси война в Източна Украйна. Европейският съд за правата на индивида също неотдавна удостовери, че Русия е имала надзор над въоръжени групи в Източна Украйна. Това на процедура направи и съдът на Нидерландия с решението си по процеса за свалянето на пътническия аероплан МН17. Така че още от 2014 година украинските управляващи, гражданското общество и интернационалните институции, измежду които задачата на Организация на обединените нации в Украйна за наблюдаване, събират доказателства за хипотетични нарушавания на човешките права. Събирането на доказателства в окупирани територии се попречва от неналичието на достъп до тях. Но, въпреки това, живеем в XXI век и множеството хора имат смарт телефони, тъй че са налице фрагменти, снимани от хора от тези територии. Жертви, оживели и техните фамилии носят със себе си доказателства за закононарушенията, които са претърпели или на които са станали очевидци. Съвременните технологии дадоха началото на така наречен следствия с отворен код. Пример за това е потребление на сателитни изображения за доказване на надзор върху избрана територия и осъществяване на закононарушение. Русия твърдеше, че зверствата в Буча и други региони към Киев са били инсценирани от украинците и техните съдружници, което е неистина. И в действителност „ Ню Йорк таймс “ проучва сателитни изображения, на които се вижда, че телата на убитите по улиците и гробовете са били факт когато тези региони са били под съветски надзор ", безапелационна е Бусол.

" На първо място би трябвало да окаже на поддръжка на украинските следователи и прокурори, тъй като Украйна към момента е функционираща страна в неокупираните територии и има кардиналната отговорност да проверява и съди закононарушенията. Проблемът е, че сега са в ход минимум 95 000 следствия и органите се нуждаят от експертни препоръки, поддръжка и съгласуваност, с цел да търсят връзката сред обособените случаи. Подкрепа може да бъде обезпечена и за криминалистични разбори под формата на материали и съоръжение. На второ място са универсалните производства, които съставляват правосъдни решения за зверства, осъществени в непозната страна в прорез с интернационалния закон. Пример за такива са присъдите в Германия, Нидерландия и Швейцария за закононарушения против човечеството, осъществени в Сирия. Подобни присъди би трябвало да има колкото е допустимо повече. Те ще облекчат украинското наказателно правораздаване и ще обезпечат повече правдивост за жертвите ", разяснява юристката.

" Южноафриканците би трябвало да пожелаят да са на вярната страна на историята. В интернационалните връзки има доста „ сиви зони “, само че при съветската експанзия против Украйна доста неща са черни и бели. Важно е народът на Южна Африка да си даде сметка, че не желае да е на страната на военнопрестъпника, а на жертвите, търсещи правдивост. Това е от голяма важност за южноафриканците, поради тяхната лична комплицирана история и битката им за правдивост след ужасяващите форми на апартейд. Южноафриканците би трябвало да изпратят ясно обръщение на президента си Рамапоса, че на тяхна земя нарушители не са добре пристигнали и в случай че този посмее да пристигна, би трябвало да бъде задържан ", добави Бусол.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР