По отношение на Новата нормативна уредба в сферата на мрежовата

По отношение на Новата нормативна уредба в сферата на мрежовата ...

Марияна Николова: Киберпрестъпленията са крупна заплаха за информационните технологии.


По отношение на Новата нормативна уредба в сферата на мрежовата и информационната сигурност трябва да отчетем, че става въпрос за предизвикателства и решения. Както знаете, мрежите и информационните системи имат изключително важна роля в нашето общество. Това заяви вицепремиерът Марияна Николова при откриването на кръгла маса на тема ''Новата нормативна уредба в сферата на мрежовата и информационната сигурност'', предаде репортер на Novini.bg

Тяхната надеждност и сигурност са от основно значение за стопанските и обществени дейности и за функционирането на вътрешния пазар, посочи още тя.

,,В последно време мащабът на киберпрестъпленията се увеличава и представлява крупна заплаха за функционирането на мрежите и информационните системи. Този факт трябва да бъде казан и отчетен. Това са системи, които може да се превърнат в мишена на преднамерени и злонамерени действия. Подобни инциденти могат да нанесат финансови загуби, на навредят на българската и на световната икономика и да подкопаят доверието на потребителите. С развитието и внедряването на електронното управление ние вече съхраняваме изключително голям обем от данни в електронен вид и масив'', обясни още Николова.

,,Законът за киберсигурност беше изготвен и приет в изпълнение на ангажиментите на Република България като държава-членка на ЕС - ангажимент, който ние изпълнихме, за което искам да благодаря на усилената работа на колегите от Министерството на транспорта и информационните технологии, които са в моя ресор и Държавна агенция ''Електронно управление'', изтъкна вицепремиерът.

Източник: novini.bg