По отношение на борбата с корупцията исканията за СРС са

...
По отношение на борбата с корупцията исканията за СРС са
Коментари Харесай

Бойко Рашков: Исканията за СРС за корупция са малко, не си обяснявам създаването на специален орган


По отношение на битката с корупцията настояванията за СРС са толкоз малко, че персонално аз не мога да си обясня основаването на орган, който да се занимава особено с нея. Това съобщи шефът на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства Бойко Рашков в Народно събрание по време на дебата по отчета на Националното бюро за надзор на СРС-та за 2016 година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Досега службите, които са имали опция да противодействат на корупцията,какво им пречи и в този момент посредством СРС да оказват помощ в тази битка, запита той. Само отправям вниманието към тази точка от отчета, бе сбит Рашков.

В началото на изявлението си той съобщи, че желае да засегне въпроси, които не са намерили място в отчета, тъй като той по принцип се отнася до систематизирани данни. Смятам, че е извънредно време да се слагат на обсъждани някои въпроси. Има съществено усъвършенстване на активността на бюрото и по различен метод стоят процедурите във връзка с тайното наблюдение на хора, спрямо интервала,когато не беше структурирано бюрото и в тази сфера цареше безспорен безпорядък. Процедурите в нашата страна след 2015 година бележат едно съкращаване, на стабилизиране на броя на прослушваните лица. Да си напомним, че България е наказана в Европейския съд през 2007-2008 година за прекалено потребление, с оглед мащабите на страната, на тези секрети начини за надзор на хората, сподели той. СРС-та са належащо зло при противопоставяне на престъпността и е добре, че сме въвели правда в тази деликатна сфера, акцентира Рашков. В отчета се обръща внимание на предпочитания надзор посредством СРС на проведените незаконни групи, в доста огромен % и от това излиза надали не, че тук ОПГ заемат основна пространство, разясни той.

Има ли прилагани средства за тероризъм? От нашия доклад е видно, че няма. За сравнение- в сегашния миг в Германия има към 300 каузи за тероризъм, у нас няма такива случаи, акцентира Рашков.

Имаме стотици сигнали за нарушавания, отговори той на въпрос на депутата Таско Ерменков.

През 2016 година в Бюрото са формирани 88 преписки за инспекция на не/правомерността на използването на СРС, написа в отчета. От тях 81 са по сигнали на жители, сред които 5-ма депутати от 43 Народно събрание, 13 магистрати и 9 юристи. В 2 случая Бюрото се е самосезирало. От други институции/ съдилища и ДАТО/ са препратени по подготвеност 5 сигнала.

През 2016 година 5-ма жители са известени, че по отношение на тях са прилагани непозволено СРС-та, в това число 4-ма магистрати. Прокуратурата и други органи са сезирани за 11 случая за непозволено използване на СРС-та или за погрешно съхранява/унищожаване на добитата посредством тях информация, написа в отчета. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР