По отчет по-малко вода е влизала в управляваната от Софийска

...
По отчет по-малко вода е влизала в управляваната от Софийска
Коментари Харесай

Клиентите на Софийска вода се увеличават, фактурираната вода намалява

По доклад по-малко вода е влизала в ръководената от Софийска вода АД система в интервала 2013 - 2015 година, като е фактурирано и по-малко количество вода годишно за тези години, без 2015 година – надлежно концесионерът би трябвало да каже за какво е по този начин . Това е открила и поискала КЕВР след специфична инспекция на активността на сдружението за интервала 1 януари, 2013 – 31 декември, 2015 година.
Съгласно едно от заключенията, данните за броя на потребителите при трите услуги, предоставяни от " Софийска вода " (доставяне на вода, отклоняване на отпадни води и филтриране на отпадни води) демонстрират трайна наклонност към нарастване, което за интервала 2013-2015 година е 16,43% . Същевременно операторът регистрира непрекъснато намаляващи фактурирани количества при трите услуги . Все отново неотчетените водни количества (НВК) понижават от 55,11% през 2013 година до 49,80% през 2015 година. Има и трайна наклонност на понижение на комерсиалните загуби на вода - от 15,48% през 2013 година до 13,74% през 2015 година.
КЕВР, обаче, установи, че действително загубите на вода не се дължат единствено на обезценка на водопроводната мрежа , а на комплекс от фактори, измежду които са основаната организация на работа, ръководство на налягането, нерегламентирано прилагане на вода и други В хода на инспекцията е установена липса на съответни данни по какъв начин се отразява подмяната на приходни водомери върху фактурираните количества и респективно върху приходите на " Софийска вода " АД . Също по този начин липсва регистриран резултат от осъществявани инспекции за разкриване на противозаконни връзки към водопроводната мрежа - предпочитано в крайградската част.
Друго умозаключение на КЕВР гласи, че има разлика в доклада на системата за събиране на данни в действително време SCADA и измервателните уреди на всички пунктове, от които влиза вода в софийската ВиК система – Порколица, Кокаляне, ВАВ, Плана, в това число поради спирания в измерванията . От " Софийска вода " АД са удостоверили съществуването на предпоставки, водещи до неправилност при отчитане на подадена вода на вход Водоснабдителна система " София " и са подхванали ограничения за понижаване на броя на спиранията в измерването и използване на калкулации " на база " , като през предходната година към този момент са конфигурирани нови измервателни уреди с сензори за Водоснабдителна система " София ", Водоснабдителна система " Бели Искър " и Водоснабдителна система " Непитейна ".
КЕВР е поискала от " Софийска вода " да показа детайлна стратегия за проучване на потреблението на вода по потребителски групи за територията на концесионната област, само че към момента " Софийска вода " не е съобщила на Столична община по кое време ще стартира въпросното изследване.
Оказва се и, че " за редица консуматори " няма конфигуриран общ приходен водомер, а единствено самостоятелни партиди . " Софийска вода " АД не дава период по кое време ще поправи изцяло това, като показва, че процесът е динамичен, има случаи с създаване на нови външни връзки и дребният принос консумация на вода не обосновава нужните разноски за актуализиране на осведомителната система със съответните настоящи административни адреси на клиентите единствено с самостоятелни партиди. Дружеството обаче работи за актуализация на базите данни.
Средната консумация на вода в София през 2015 година е 152 л/ж/дн. Покритието за трите типа услуги на " Софийска вода " по това време обаче е друго – 100% за доставка на вода , 96,3% за отклоняване на отпадни води и 96,1% за филтриране на отпадни води . От друга страна, КЕВР показва, че " Софийска вода " е постигнала усъвършенстване на разноските на ВиК услуги и системи. ВиК операторът е осъществил от даването на контролирани ВиК услуги облага от 52,567 млн. лв. през 2013 година, 46,814 млн. лв. през 2014 година и 47,833 млн. лв. през 2015 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР