По Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" се подготвя пакет

...
По Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" се подготвя пакет
Коментари Харесай

Връщат млади българи от чужбина с 1200 лева месечно

По Оперативната стратегия "Развитие на човешките запаси " се приготвя пакет от услуги за 1200 лв. месечно за една година за завърнали се млади българи в страната. Това заяви заместител -министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова на семинар за публицисти в курортния комплекс Боровец.

Младите фамилии ще могат да се възползват от този пакет от януари следващата година. Операцията ще бъде утвърдена на Комитета за наблюдаване на 12 декември.

Стимулиращият пакет за завърнали се българи включва покриване на разноските за наем, детегледач до записване на дете на ясла или детска градина, образование по български на членовете от фамилията с друго поданство. Ще се дават и финансови тласъци за работа в области с по-ниски от междинните хонорари като Търговище, Шумен и Пазарджик на стойност от половин минимална работна заплата. С тези пари ще бъдат допълвани възнагражденията в границите на една година.

Русинова: Правителството се грижи за децата на България

Завърналите се българи ще бъдат съветвани за насърчаване на предприемачество, ориентиране към финансови медиатори за разпределяне на микрокредити по линия на ОПРЧР. Очаква се да бъдат подкрепени към 350 фамилии. Това ще се случи с смяна в процедурата "Национална EURES мрежа ", бюджетът, на която сега е 5,25 млн.лева. Ще бъде гласувано нарастване от 5 милиона лв. и общият бюджет ще надвиши 10 милиона лв..

По думите на Русинова вследствие на направените кариерни конгреси в чужбина е станало ясно, че 70 % от хората, взели участие там, имат предпочитание да се върнат в страната.

Тенденцията, която се вижда през мрежата EURES е, че от ден на ден повече български работодатели декларират свободните си работни места през мрежата, сподели Русинова. При оповестяването на свободните работни места има интерес освен от наши съграждани, само че и на хора от други страни-членки, означи Русинова.

234 компании са утвърдени по схемата "Умения " за образование на личен състав

Чрез Агенцията по заетостта ще се обособи контактна точка - виртуално място, където да се почерпи цялата информация за мястото, където се предлага работа, в какъв район, по какъв начин е организиран откъм метод на живот - непосредственост до ясли и детски градини, лечебни заведения, обществени услуги. Ще се знае какво е икономическото положение на района, разрешителни режими за чужденци.

След сключване на съглашения с Национален осигурителен институт, Национална агенция за приходите и общините ще се обезпечава и бърза писта за предвижване на документите, когато става въпрос за определяне на човек да работи и живее в България.

Мярката ще бъде ориентирана освен към студенти, само че и към хора до 54 години, които желаят да се върнат в България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР