По ОП Региони в растеж“ завърши рехабилитацията и реконструкцията на

...
По ОП Региони в растеж“ завърши рехабилитацията и реконструкцията на
Коментари Харесай

С водосвет откриха ремонтирания път Варна - Добрич

По Оперативна програма " Региони в напредък “ приключи рехабилитацията и реконструкцията на 15,5 км от път II-29 Варна - Добрич. Със средства от Европейския фонд за районно развиване се ремонтират близо 30 км от второкласния път, които са разграничени в два плана. В главния ремонт на първите подготвени прави, включени в лот 4, са вложени над 8,5 млн. лева Проектът приключи с водосвет в село Стожер, отслужен  за здраве и безвредно шофиране. На него участваха ръководителят на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура “ инж. Светослав Глосов, националният представител Пламен Манушев, регионалният шеф на Добрич Красимир Кирилов, кметове от района, представители на строителя и надзора.

Строителните работи на останалите 14 км от пътя сред Добрич и Кардам, част от лот 5, не престават и се чака да завършат през ноември. Второкласният път II-29 е най-кратката връзка сред Румъния с курортите по българското Черноморие и е съществена транспортна връзка сред Варна и Добрич. Пътят е значим за стопанската система и туризма на района, акцентира инж. Глосов. Той прикани водачите да карат рационално, тъй като доста постоянно откакто пътят се ремонтира се усилват и пътните произшествия поради карането със скорост доста по-висока от позволената. Инж. Глосов заяви, че през идната седмица ще бъдат открити близо 30 км от третокласния път III-904 Гроздьово - Провадия, които също са актуализирани по Оперативна програма “Регионално развитие”, както и че продължава ремонтът  на 9 км от път  II-71 Добрич - Албена.

В лот 4 са рехабилитирани два сектора. Първият стартира на 500 м след разклона за с. Любен Каравелово и приключва при отклонението за с. Новаково и с. Крумово, а вторият е наоколо до разклона за с. Дебрене и е до отбивката за с. Стефаново. Трасето минава през центъра на село Стожер в област Добрич. Отсечките са с нова асфалтова настилка, маркировка и знаци. За положителното отводняване на пътя са направени нови облицовани окопи и дренажна система. Изградени са спирка при кръстовище за село Дебрене и две пешеходни пътеки в с. Стожер. Целта е по-голяма сигурност на хората, живеещи в обитаемото място и  връзката със село Дебрене. Със завършването на плана се покачва сигурността на придвижване и се осигурява  непрекъсната скорост, с което доста се понижава времето за пътешестване. Подобряват се транспортните връзки сред обитаемоте места в района и се усилват опциите за даване на жителите на качествени и конкурентни здравни, обществени и просветителни услуги. По-добрата инфраструктура е и причина за увеличение на вложенията в района и откриването на нови работни места. С главния ремонт на път II-29 Варна - Добрич се обезпечава бърз транспортен достъп на жителите от с. Стожер, с. Стефан Караджа, гр. Генерал Тошево, с. Кардам и с. Йовково до ж. п. гара Варна, летище Варна, гр. Добрич и Граничен контролно-пропусквателен пункт Кардам на границата с Румъния.

Строително-монтажните работи на лот 4 са изпълнени от ДЗЗД " ПХ – ДОБРИЧ “, в което вземат участие: " ХИДРОСТРОЙ “ АД и " ПЪТСТРОЙ БУРГАС “ ЕООД. Стойността на контракта е 8 533 720,38 лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол реализира " ПЪТИНВЕСТ-ИНЖЕНЕРИНГ “ АД. Техният контракт е за 193 935,6 лева с Данък добавена стойност. Авторският контрол e на " ТРАНСКОНСУЛТ-22 “ ООД. Договорът им е за 6 218,94 лева с Данък добавена стойност.

Общата стойност на плана BG16RFOP001-7.001-0004, Лот 4 " Път ІІ-29 Варна – Добрич от км 20+394.73 до км 23+199.86 и от км 25+342 до км 38+100.31, с обща дължина 15,563 км, области Варна и Добрич “ е 8 888 782,71 лева с Данък добавена стойност. Финансирането от Европейския съюз е 85% - 7 555 465,30 лева с Данък добавена стойност. Националното съфинансиране е 15% - 1 333 317,41 лева с Данък добавена стойност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР