По около 50 хиляди медицински случаи на български граждани се

...
По около 50 хиляди медицински случаи на български граждани се
Коментари Харесай

По около 50 хиляди лечения на българи се провеждат в чуждестранни болници в ЕС всяка година

По към 50 хиляди медицински случаи на български жители се поемат в лечебните заведения в други страни-членки на Европейския съюз всяка година. Броят им понижава от 2015 година, когато е доближат пик на най-вече лекувания на български пациенти и най-големи насъбрани отговорности към европейските здравни каси от страна на българската НЗОК.

Това проличава от информация, която " Дневник " изиска от Националната здравноосигурителна каса за броя на хората, които се лекуват по линия на касата в чужбина и разноските по това перо през последните пет години. Поводът беше абсурдът сред държавното управление, депутатите и шефа на НЗОК, който стартира предходната седмица поради сигнала на шефа на касата Камен Плочев, че отговорностите на фонда доближават към този момент тревожни размери от над 271 млн. лева, от които просрочени към края на 2017 година са над 133 млн. лева

В петък на изключително съвещание Надзорният съвет на здравната каса разпореди незабавна вътрешна инспекция на отговорностите и осъществяването на бюджета на касата, защото съгласно ръководителя на контролния орган и зам.-министър на опазването на здравето Жени Начева цитираните от касата данни са погрешни и неведнъж превишени. В понеделник би трябвало да бъдат оповестени резултатите от инспекцията и да се обясни какъв брой тъкмо са просрочията, въпреки че и новите информации на касата до медиите и тези в отговор на запитването на " Дневник " удостоверяват наклонността:

Общата дължима сума от България към другите страни в Европейски Съюз е в размер на:

към 31.12.2013 година: 116 328 147 лева
към 31.12.2014 година: 122 920 423 лева
към 31.12.2015 година: 167 905 840 лева
към 31.12.2016 година: 229 326 658 лева
към 31.12.2017 година: 259 845 147 лева

Най-голям скок на отговорностите има през 2015 и 2016 година, когато единствено за две години те съвсем се удвояват. Логично пояснение за това е, че по това перо редовно се отпускат единствено толкоз пари, едвам се платят просрочията, само че също така от него постоянно се пренасочват суми за погашение на други здравноосигурителни заплащания при актуализации на бюджетите. Същевременно още в бюджета за 2014 година се обръща внимание, че има " непрекъснатата наклонност на годишен растеж от 60 на 100 отговорностите на България към другите страни по реда на европейските регламенти за съгласуваност на системите за обществена сигурност ".

 Графика, предоставена от пресцентъра на НЗОК до медиите в петък.<br /><strong>ЗБНЗОК </strong>- Закон за бюджета на НЗОК<br /><strong>ПКСС</strong> - заплащания за здравна помощ, оказани в сходство с разпоредбите за съгласуваност на системите за обществена сигурност<br />
Графика, предоставена от пресцентъра на НЗОК до медиите в петък.
ЗБНЗОК - Закон за бюджета на НЗОК
ПКСС - заплащания за здравна помощ, оказани в сходство с разпоредбите за съгласуваност на системите за обществена сигурност

Втората забележима причина за внезапното увеличение на отговорностите, може да е това, че случаите на лекувания в чужбина на българи през 2015 година скачат внезапно по отношение на миналата година. Те са с близо 12 хиляди повече в сравнение с през 2014 година, достигайки пика си, и по-късно още веднъж понижават.

Ако на здравноосигурен българин му се наложи да се лекува в друга страна в Европейски Съюз планово или по неотложност, в НЗОК по-късно постъпва иск за възобновяване на разноските за това лекуване по разпоредбите за съгласуваност на системите за обществена сигурност (ПКСС). Исковете се съпровождат и от самостоятелни информации за осъществените разноски, разясняват от здравната каса...

Искове за осъществено лекуване на български жители:

2013 година: 41 140
2014 година: 45 146
2015 година: 56 268
2016 година: 52 862
2017 година: 49 456

В запитването си до НЗОК " Дневник " попита и има ли и вероятно какъв брой са сигналите от пациенти, че им е отказано лекуване в чужбина поради некоректността на българската каса, което е и огромното безпокойство и мотивът за сигнала на шефа й Камен Плочев до Народното събрание. Пресцентърът обаче изясни, че за момента не може да направи такава информация, въпреки че пред Народното събрание в сряда Плочев уточни две цифри:

334 през 2016 година
и 332 през 2017 година

Това е броят на хората, на които от задграничните лечебни заведения е било поискано да си покрият напълно разноските по лекуването със лични средства и да си търсят сумите по-късно от българската каса.

Според пациентски и правозащитни организации, това е един от методите, по които непознатите лечебни заведения третират българските пациенти, с цел да се предпазят от загуба от некоректността на НЗОК, а другите са да пробват да ги отбият по медицински индикатори или с пояснения, че нямат подобаващи или свободни експерти все още.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР