По обвинителен акт на Районна прокуратура - Благоевград съдът е

...
По обвинителен акт на Районна прокуратура - Благоевград съдът е
Коментари Харесай

В Благоевград осъдиха сводник и двама полицаи за трафик на жени

По обвинителен акт на Районна прокуратура - Благоевград съдът е признал за отговорни Мартин Филипов-Дебелия за трафик на хора за полова употреба и склоняване към проституция, Петър Кънев за разстройване на наказателно гонене по отношение на престъпно проявено лице и Стефан Филипов, за персонално укривателство и откриване на служебна загадка .

Тримата са задържани на 1 юни 2016 година по време на профилирана акция за трафик на дами и сводничество в Благоевград, а на 30 януари 2017 година е импортиран обвинителен акт по делото. М.Филипов е наказан на 12 години " отнемане от независимост ", Кънев - 1 година " отнемане от независимост " с тригодишен изпитателен период и С.Филипов - 2 години " отнемане от независимост " с петгодишен изпитателен период.

М.Филипов е престъпно проявен, осъждан голям брой пъти за закононарушения от общ темперамент , бил е в затвор както в България, по този начин и във Франция като водач на проведена незаконна група за трафик на дами за полова употреба.

Другият обвиняем - Кънев, изпълнявал длъжността шпионин в бранш " Борба с проведена престъпност " Благоевград ГДБОП София, а подсъдимият С.Филипов, също чиновник в системата на Министерство на вътрешните работи, бил на служба полицейски контрольор в бранш " Охранителна полиция " към РУП Благоевград.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Окръжен съд - Благоевград.

 Арестуваха двама антимафиоти в Благоевград Обновена
Арестуваха двама антимафиоти в Благоевград

Съмнения за застъпничество

През септември 2015 година свидетелката С. Г. се свързала със С.Филипов, в качеството му на полицейски чиновник, с молба за подпомагане за вписване и откриване на закононарушение, осъществено по отношение на нея от М.Филипов. По време на срещата дамата предоставила написана от нея тъжба, здравно уверение за телесни пострадвания и фотоси . Причина за агресивното отношение, свидетелката обяснила с нейния отвод да реализира сексуален акт с М.Филипов.

Вместо да извърши отговорностите си по работа и да предприеме дейности по отработване на сигнала, той освен, че не го е записал, а скрил предоставените му от потърпевшата жена документи . Не след дълго той още веднъж се срещнал с нея и почнал да я убеждава да отдръпна жалбата си (която прочее не била даже регистрирана), защото по негови думи въпросното лице " има доста пари, ще си хване юрист от София, ще си оправи нещата и ще я съсипе ". С.Г. осъзнала, че няма да получи дължимото й отношение и отбрана като потърпевшо лице и че М.Филипов е покровителстван от полицейския контрольор.

 Шефът на антимафиотите в Благоевград измежду закопчаните при спецакцията Обновена
Шефът на антимафиотите в Благоевград измежду закопчаните при спецакцията

Ще му издигнат обвиняване за персонално укривателство

През идващите месеци М.Филипов набирал и настанявал в квартира и в хотелски комплекс в Благоевград дами , за проституция. За задачата той ползвал разнообразни похвати - от психическо влияние до физическо принуждение , отправяне на закани, закани за разпра, обосноваване и обещаване на облаги, проява на непосредственост и протекция от страна на полицейски чиновници.

Сводникът експлоатирал потърпевшите дами, поддържал и плащал разгласи за предоставените от тях полови услуги, осигурявал им клиенти, напълно ги направлявал. Той принуждавал дамите да работят за него непрекъснато , като следвало да му дават половината от заработеното. Имало случаи на бягство на няколко девойки, само че всякога те били намирани и принудително връщани да проституират.

Към април 2016 година в 01 РУП Благоевград против М.Филипов постъпили тъжби от дами за склоняване от него да проституират и отправяне на закани и закани . Пострадалите поискали интервенция и отбрана от страна на полицията.

 Жертва на сводника Мартин Филипов-Дебелия намирала клиенти в нета
Жертва на сводника Мартин Филипов-Дебелия намирала клиенти в нета

Майка плащала на брачната половинка на сводника си, с цел да се грижи за детето ѝ, до момента в който тя проституира

С.Филипов схванал за подадените тъжби и направил ксерокопия на документи , свързани с тях. Той се срещнал с М.Филипов и освен го уведомил в детайли за подадените против него тъжби, само че и му дал копията с спогодба , откакто се запознае със наличието им да ги изгори. Сводникът изискал от С.Филипов да употребява служебното си състояние, с цел да не се образува наказателно произвеждане против него, като заречен да го " почерпи ". На няколко пъти през интервала полицейският контрольор употребил гратис полови услуги от жена, проституираща за М.Филипов .

През март 2016 година М.Филипов заплашил със разпра друга потърпевша от него жена - Т.Т. Той й декларирал, че знае за подадената от нея тъжба , като й посочил копие на документа. Подсъдимият настоял да я отдръпна, като убедил потърпевшата, че има съществени и близки контакти в полицията, заради което против него няма да се образува наказателно произвеждане.

 Лични карти и шофьорски книжки имало в кабинета на задържан служител на реда в Благоевград
Лични карти и шофьорски книжки имало в кабинета на задържан служител на реда в Благоевград

Полицаите Петър Кънев и Стефан Филипов осигурявали отбрана на сводника Мартин Филипов

М.Филипов срещнал потърпевшата със С.Филипов, като служителят на реда знаел , че момичето е склонявано принудително да проституира . В нарушаване на службата, във щета на Министерство на вътрешните работи и на потърпевшата от закононарушение, той собственоръчно написал на носения от него бял лист текста на молба за отдръпване на жалбата , която тя трябвало да препише и да внесе в деловодството на 01 РУП - Благоевград.

При тази среща сред престъпно проявения мъж и полицейския чиновник безпомощната жена се убедила, че противозаконната активност на сводника се протежирала от Министерство на вътрешните работи , заради което изпълнила дадените й инструкции . Докато била в деловодството, дамата била очевидно обезпокоена, което е видяно от контрольор в полицейското ръководство. Той се поинтересувал за повода, заради която тя отдръпва жалбата си. Въпреки, че в началото дамата се тормозила да показа истината, в хода на диалога тя му разказала всичко .

Случаят е докладван на Началника на 01 РУП Благоевград . С оглед данните за закононарушение по работа , била предоставена дисциплинарна инспекция, а след това формирано наказателно произвеждане.

С.Филипов продължавал да нарушава полицейските си отговорности като предупреждавал лица от престъпния контингент за инспекции , срещал се с тях, в нарушаване на закона съхранявал персонални документи на жители.

 Сводникът и служителите на реда от Благоевград остават в ареста
Сводникът и служителите на реда от Благоевград остават в ареста

Часове юристите се запознаваха с делото

След като М.Филипов получил призовка за явяване в РУП за предоставяне на пояснения по случая, той се свързва с Петър Кънев за изясняване на аргументите , както и да го помоли да влияе в качеството му на полицейски чиновник на Т. да отдръпна подадената от нея тъжба. В тази връзка е извършена среща, на която Кънев й обяснил, че М.Филипов би трябвало да бъде оставен на мира , тъй като " малко бил лежал по пандизите, та още ще се занимават с него ".

Той също по този начин извикал юрист, който уверил дамата, че за нея няма да има отрицателни последствия , свързани с ангажиране на наказателна отговорност за лъжесвидетелстване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР