По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Враца съдът е

...
По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Враца съдът е
Коментари Харесай

Затвор за дрогиран шофьор предизвикал ПТП, при което загинало 20-годишно момиче

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Враца съдът е признал за отговорен подсъдимия Н.Н. (на 23 години) за провокирано от него пътно-транспортно произшествие, след приложимост на наркотични субстанции, при което е починало возещото се в автомобила му момиче (престъпление по член 343, алинея 3, прочие 1, алт. 2 и прочие 4, б. „ б “, алт. 1 от НК).

Подсъдимият Н.Н. не имал удостоверение за ръководство на МПС. Въпреки това през м. ноември 2017 година закупил, без да бъде направен контракт за покупко-продажба, лек автомобил BMW. На 01.12.2017 година подсъдимият решил да закара приятелката си – М. С. (на 20 години), от гр. София на посетители при брат ѝ в гр. Монтана. Движели се по автомагистрала „ Хемус “, като пътничката в колата на Н. се возела на предната седалка до него. Водачът се намирал под въздействието на признати преди този момент опиати.

Около 17:05 ч. колата на Н. минавала по северния обходен път на гр. Враца, в региона на язовирната стена по посока от столицата за гр. Монтана. По същото време в противоположната посока се движел товарен автомобил ДАФ с влекач и прекачено полуремарке, претрупан с железни колелета за влакове.

Времето било тъмно, валял дъжд и пътната настилка била мокра. В сектора имало ограничаване на скоростта от 70 км/ч. Товарният автомобил се движел с към 67 км/ч, а BMW, ръководено от подсъдимия Н., с 90 км/ч.

В един миг Н.Н. отклонил вниманието си от шофирането, като се опитал да контролира посоката на въздушната бликам на парното отопление в колата. Превозното средство, пресичайки осевата линия, навлязло в срещуположната лява лента, в която се движел товарния автомобил.

Въпреки подхванатото спешно прекъсване от водача на камиона, последвал преден удар сред двете транспортни средства. В резултат на него лекият автомобил се, завъртял на към 180 градуса. Свидетел на конфликта се обадил на телефон 112, като съобщил за ПТП. На място пристигнали две коли за спешна помощ, които транспортирали обвинения Н. и приятелката му С. По пътя за болничното заведение в гр. Враца младото момиче умряло.

От заключението на направената по делото съдебномедицинска експертиза е видно, че потърпевшата М.С. е получила съчетана контузия, довела до положение несъвместимо с живота.

По делото е била направена съдебнохимическа (токсилогична) експертиза, която установи наличие на опиати в предоставената проба на кръв на подсъдимия Н.Н., а точно амфетамин и характерен метаболит, доказващ приложимост на вещество, съдържащо тетрахидроканабинол. Комбинираната приложимост на двете наркотични субстанции всекидневно води до взаимно усилване действието на същите. Водач, който ръководи автомобил под тяхното влияние, е рисков за останалите участници в придвижването. Наркотиците основават у него еуфория, изменени са самооценката му и усещането за пространство и време.

Първоинстанционният съд е наложил на подсъдимия Н. наказване „ отнемане от независимост “ за период от три години и четири месеца. Присъдата не е влезнала в действие и може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд, оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура София.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР