По някои предмети учениците ще бъдат много по-добре, отколкото, ако

...
По някои предмети учениците ще бъдат много по-добре, отколкото, ако
Коментари Харесай

Директор на училище: Изпитите за 7 и 12 клас могат да се проведат според изискванията за безопасност

„ По някои предмети учениците ще бъдат доста по-добре, в сравнение с, в случай че бъдат сложени на постоянно образование “, декларира шефът на 51 СУ
Интервю за Tribune.bg с Асен Александров - шеф на 51 СУ „ Елисавета Багряна “ в София

Г-н Александров, към момента не е ясно по какъв начин ще приключи образователната година. От МОН вършат група, с цел да решат, доста родители се тормозят при създалата се обстановка? Всъщност предлагането на министър Красимир Вълчев е в класните стаи да се върнат учениците от 7 и 12 клас, на тях им предстоят и матури, рационално ли е съгласно Вас?

До колкото чувствам най-неотложното е да забележим какъв ще е разновидността за осъществяване на Национално външно оценяване за 7 клас и Държавния зрелостен изпит за 12 клас. Дали учениците ще се върнат в клас в края на май – към момента е въпрос на това, което ще реши щабът, зависи от епидемиологичната конюнктура – какъв е броят на инфектираните и излекуваните. Но първоначално ще решаваме за зрелостните изпити и НВО за седми клас, тъй като без тях не може. Те биха могли да се проведат при условията за сигурност – с маските, дистанцията от два метра един от различен и така нататък Това е допустимо. Още повече, че когато това се прави, то ще бъде след месец и половина. Ние се надяваме до тогава ситуацията да е по-малко рискова, в сравнение с в този момент. Пикът да е отминал. Що се отнася до самата организация – за влизането на децата по двора, във входа, по-колко деца да бъдат в класна стая, това ще се разиска и реши, тъй като класните стаи са разнообразни. Има такива, които са по 80 и 100 кв.м., има и по-малки. По мои планове в общоприетата стая, която е към 50 кв.м., могат да се съберат към 9 ученика, които да бъдат на разстояние два метра един от различен.

По какъв метод ще се отрази изключителното състояние на учениците, въпреки всичко отдалеченото образование във всяко учебно заведение е развито на друго равнище. Вашите възпитаници по какъв начин се оправят, вървите ли по проект с материала?

Специално в нашето учебно заведение няма да има никаква разлика. Материалът ще бъде изучен на 100%. Може и да има някъде закъснение, само че не си представяйте, че за два месеца независимо образование, даже безпорядък с инструкции на учителите, учениците нищо не усвояват. Дори и там, където отдалеченото образование не е на висота, въпреки всичко децата са по цяла ден у дома, дали са им някакви занятия. Колкото и да е мъчно без преподавател, въпреки всичко в действителния живот хората получават информация независимо и това е доста потребен метод. Така че, аз не си мисля, че кой знае какъв брой ще изостанат за два-три месеца. Бих споделил, че има възпитаници, които няма да изостанат. По някои предмети огромна част от тях ще бъдат доста по-добре, в сравнение с, в случай че бъдат сложени на постоянно образование, защото децата се научиха на независима работа, на групови планове, на различен вид връзка. Специално по осведомителни технологии, където аз съм експерт, ние сме доста по-напред с уроците, в сравнение с в случай че бяхме в учебно заведение.

Какво би трябвало да се направи за възстановяване на електронното образование и основаване на обединен модел, който да важи за всички учебни заведения? Какви са изводите от сегашната обстановка?

Общо взето изплуваха изводите, че в никакъв случай не е хубаво моделът да бъде единствено един, само че да кажем е хубаво да бъдат разказани параметрите на модела за отдалеченото образование. Mikrosoft team и Гугъл classroom имат всичките нужни параметри. Там има благоприятни условия за видеовръзка, има благоприятни условия за предоставяне на задания на учениците и приемане на отговори от тях, за инспекция, противоположна връзка. Оценяването е автоматизирано. Подобна система е и Moodle. Но тя се употребява повече за университетите и в напълно малко учебни заведения. Това са трите системи, които покриват всички нужни условия, с цел да бъде съвременно и пълноценно отдалеченото образование.

Подготвени ли са към този момент учителите за този вид преподаване?

Те минаха през образование. В нашето учебно заведение към 20 преподаватели се оправяме доста добре с отдалеченото образование, сертифицирани сме, работим с Гугъл classroom. Всъщност през първите две седмици от изключителното състояние се занимавахме тъкмо с това, да помогнем на сътрудниците да работят по този метод. Ако бяхме онлайн, това щеше да се случи доста по-бързо. Считам, че в моето учебно заведение сътрудниците са изцяло подготвени. Разбира се, не е по този начин във всички учебни заведения. Но считам, че за една седмица всеки учител би могъл да се научи. /tribune.bg

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията.
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР