По някаква извратена ирония, точно на 8 март, в Ловеч

...
По някаква извратена ирония, точно на 8 март, в Ловеч
Коментари Харесай

Бесните амазонки

По някаква извратена подигравка, навръх 8 март, в Ловеч се сбиха Барбара и Франческа. Хванаха се за косите, допуска се поради момче. Седмокласничката Барбара е известна с деянията си на експанзия в учебното заведение. Водят я със специфични просветителни потребности, майка Севда ѝ не е съгласна, детето просто имало " нерви ". Всъщност тя няма и по какъв начин да знае какво тъкмо му има на детето, тъй като на процедура го отглежда учебното заведение, в което обитава всекидневно от 8 до 16 часа. Учителите вършат каквото могат, с момичето работи ресурсен експерт, който единствен може да реагира съответно на " нервите " на Барбара. Колегите му работят първосигнално - като възпитателя Георги Димитров, който даже беше задържан поради използваното принуждение над момичето (нанесе му няколко удара в опит да го откопчи от съперничката). Бившият герой подаде оставката си и описа, че в същия ден тийнейджърката се е сбила с още няколко души, даже налетяла на учителка. Имаме майка, която явно няма потенциал да отглежда детето си, и учебно заведение, в което търпят експанзията на Барбара, тъй като е със специфични потребности. Имаме, несъмнено, и видеоклип от багра - сниман и пуснат в обществените мрежи, както си му е редът в последно време.

Малките дами обаче освен скубят косите си, те раздават юмруци и ритници, както се случва дни по-късно в Габрово в едно друго видео. Спортистката изяснява на педагогическия консултант, че нямала желание да избухва, била предизвикана. Все отново си обезпечава " оператор ", който да снима " достиженията " ѝ и очевидно няма нищо срещу разпространяването на фрагментите. Те единствено утвърждават статута ѝ на войнстваща амазонка измежду другари и съученици. И на нея не ѝ е за пръв път. И нея търпеливо я понасят връстници и учители.

Най-шокиращото доказателство за дремещата у тийнейджърките експанзия обаче е казусът в пловдивското учебно заведение. Покрай него разбрахме, че дъвката може да бъде сериозен претекст да те наръгат с нож. Една десетокласничка прави забележка на друга, че доста мляска: " Стига си мляскала, ма! " - последната се визира. Конфликтът ескалира. Намесва се педагогическият консултант в учебното заведение. Никакъв резултат. В последна сметка афектираната ученичка взема нож от столовата (с лъжата да си обели ябълка) и наръгва приятелката, с която се псуват през целия ден, освен това толкоз вулгарно, че по-късно ги е позор да повторят какво са си споделили пред проверяващите.

Какво се случва с девойките? Каквото и с момчетата. От години установяваме, че експанзията измежду децата нараства. Пишат се тактики, имаме визия по казуса и даже пътна карта по какъв начин да го решим. Училищата към този момент са " оборудвани " с психолози и педагогичен съветници и все пак няма наклонност на спад в деянията на експанзия, която и даже нараства измежду девойките.

Има някои общи неща в трите случая. Девойките са подценявани от родителите си, а развъждането им е оставено на учебното заведение. А пренебрегването, както разбрахме от Националната стратегия за предварителна защита на насилието измежду децата 2017-2020, е тип принуждение и е " доказателство за неуспеха на родителя да обезпечи развиването на детето си ".

Второ, учебното заведение не е в положение съответно да реагира на деянията на експанзия, тъй като няма ефикасни принадлежности да им влияе. В общия случай ученичките са порицани и с тях не престават да работят с спорен триумф педагогичен съветници и психолози. Крайни ограничения като изключването се ползват извънредно рядко, не е хуманно и постоянно може да бъде атакувано от НПО-та и медии. Училищните управления разполагат с благоприятни условия като самостоятелно образование и пренасяне в различен клас, които също досега не са приложили, евентуално обезпокоени от вероятни обвинявания в непедагогичност. В един от случаите имаме даже дете със специфични просветителни потребности. Нали си представяме какъв писък ще настане, в случай че такова дете бъде отстранено?

Трето, децата живеят в интернет. Там градят статуса си измежду връстниците. Там си основават спорове и отново там популяризират видеа с " подвизите си ". Възможността да видиш и качиш видео с каквото и да било наличие, без да бъде цензурирано, доста усилва вероятността да бъдат разпространявани отрицателни модели на държание. Подготвяш си аудитория, осигуряваш си някой да снима, жертва постоянно ще се откри и след това пускаш в мрежата горещото видео. Така утвърждаваш статута си на корава кучка.

Защо беснеят амазонките?

Да се върнем на родителите. Проучване измежду подрастващите, оповестено през 2012 година, демонстрира високи равнища на експанзия при девойките още на 8-9 годишна възраст - 50%, против 56% при момчетата на същата възраст. Друга констатация на проучването е, че експанзията при девойките е най-силно изразена в интервала 15-17 години и неведнъж се усилва спрямо предходни интервали. С придвижване на възрастта девойките стават по-агресивни от момчетата.

Обяснение може да бъде открито в данните на Агенцията за обществено подкрепяне, представени в Националната стратегия за предварителна защита на насилието измежду децата 2017-2020. През 2015 година в Отделите за отбрана на детето са регистрирани общо 1839 случая на принуждение против деца - 930 против момчета и 935 против девойки. Преобладава физическото принуждение - в 733 от случаите. Следва психическото принуждение - 406 и пренебрегването - 406. 1224 от деянията на принуждение са регистрирани в фамилията. Най-честият причинител на принуждение е майката - в 587 от случаи, в 481 - бащата. Значително по-рядко насилието над дете се прави от друго дете - 262-а са записаните случаи, 107 деца са били жертва на принуждение от различен непосредствен.

Подобна е картината и съгласно данните на лицензираните снабдители на обществени услуги за деца, жетви на принуждение, през същата година. Организациите са работили с 1213 деца. Това, което прави усещане, е че най-вече жертви на принуждение при 8-11-годишните има измежду девойките - 264 случая, против 179 при момчетата. Нивото остава високо и при 12-16-годишните. Източникът на принуждение, в множеството случаи, още веднъж е в фамилията.

Преди месец завърши публичното разискване на новата национална тактика за детето 2019-2030 година - " Всички права за всички деца ". Дебатите по нея бяха главно към " криминализирането на педагогическото шамарче ". Най-общо казано опитът тактиката да очертае правилата на образование, които би трябвало да следват родителите, и ограниченията, които страната следва да вземе, в случай че не се оправят, отпуши чесането на езици. Веднага беше направена прилика с норвежката работа за протекция на детето Барневарн. По-подозрителните предсказаха повтаряне на " апокалипсиса " в Норвегия, която в действителност има едно от най-високите равнища на раждаемост в Европа. Явно прииждащите към скандинавската страна емигранти не са доста уплашени от нейния закон за протекция на детето. Разпространена беше даже петиция, съгласно която тактиката въплъщава " безусловно чистото зло ". Авторите ѝ дадоха обещание да се борят " до безспорна победа над мафията, търгуваща с детска плът. "

В платформата за публично разискване и в този момент могат да се прочетат позитивните мнения на НПО-тата, които са взели участие в писането на тактиката и рецензиите на НПО-тата, които не са взели участие. Така завърши разискването на един от може би най-сериозните опити за предварителна защита на насилието над деца.

Всъщност у нас към момента се счита, че педагогическото шамарче е просто метод на припомниш кой къде стои в фамилната подчиненост. Щом по този начин утвърждаваме статута си на родители, няма за какво да се чудим, че от дребното момиченце, което е било пошляпвано с възпитателна цел, пораства тийнейджърка, която скубе коси, раздава юмруци и ритници, и разгласява подвизите си в интернет. Също с възпитателна цел - да знаят съучениците й къде стои в учебната подчиненост.

Източници:
– " Агресията измежду подрастващите, през погледа на обществения служащ ", Тамара Цветкова, Медицински университет " Проф. доктор П. Стоянов ", Варна, 2012г.
– Национална стратегия за предварителна защита на насилието измежду децата 2017-2020 г
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР