По NOVA един от работниците, които оцеляха при срутването в

...
По NOVA един от работниците, които оцеляха при срутването в
Коментари Харесай

Пострадал в тунел „Железница“ пред NOVA: Затрупа ме за части от секундата

По NOVA един от служащите, които оцеляха при сриването в тунел Железница, описа за случая, при който пострадаха още двама негови сътрудници. Мъжът се възвръща в болничното заведение в Благоевград. Прокуратурата към този момент проверява случая и би трябвало да откри дали има отговорен за свличането на голямата скална маса върху тримата служащи.

„ Имах време единствено да погледна нагоре и към този момент усетих по какъв начин ме затрупа, нищо повече, това става за елементи от секундата ”, споделя Георги Филипов. Той управлява служащите на забоя на тунел „ Железница ”. В този миг голямата скална маса се срутва и го затрупва дружно с още двама мъже.

„ Виждам пред мене по какъв начин почва да ни затрупва и нищо повече не можеш да направиш. Аз бях до половината покрит, до гърдите. Колегите ме извадиха и ме издърпаха обратно. Едното момче, аз бях зад него, той беше покрит целия, единствено една част от гърба му се виждаше. За миг изгубих и схващане, само че до момента в който бях в схващане им споделях непрекъснато: „ Давайте багера и стълби ”, споделя Филипов. Мъжът е безапелационен, че са спазили всички условия за сигурност.

До дни лекарите ще го изпишат. Но другата контузия, на душeвността, ще се лекува по-дълго.

„ Той занапред ще стартира да претърпява този посттравматичвен потрес, както се споделя, и да преосъзнава случилото се ”, изясни доктор Димитър Димитров, шеф на Отделението по хирургия.

На въпрос дали още веднъж ще се върне в тунела измежду претърпяното, Георги Филипов изрично съобщи, че изобщо няма да се колебае.

Един от първите, които се притичват на помощ на Георги и другите затрупани, е Здравко Мъхев.

" Не беше мъчно да ги открием, хората се виждаха. Мога да кажа, че това също ни оказа помощ за по-бързото изваждане. Тука няма мъжество, тука всички сме идентични, до един. Просто един момент, нищо друго ", показа той.

От фирмата-изпълнител са безапелационни, че сриването е било непредвидимо.
„ Няма по какъв начин всеки един профил да бъде проучен и да се знае на идващия метър какво се очаква  - каквото е могло, от проектантския екип, от геолозите, е направено ”, съобщи изпълнителният шеф на компанията Стефан Тотев.

Работата в тунел Железница продължи - със същите служащи, които в сряда оцеляха при сриването в оборудването.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР