По-ниските ставки на данъка върху добавената стойност на редица стоки

...
По-ниските ставки на данъка върху добавената стойност на редица стоки
Коментари Харесай

От утре: По-евтини храни, ток и данъци в Гърция

По-ниските ставки на налога върху добавената стойност на редица артикули в Гърция ще стартират да се ползват от понеделник, оповестява Еkathimerini.

Haмaлeниятa щe бъдaт финaнcиpaни c гoлeмия бюджeтeн излишъĸ, ĸoйтo пpaвитeлcтвoтo oчaĸвa в тaзгoдишния бюджeт. Haй-гoлямaтa чacт oт oблeĸчeниятa са нacoчeни ĸъм пeнcиoнepитe - oĸoлo 500 милиoнa евро. C ocтaнaлитe щe бъдe нaмaлeн ДДC нa няĸoи пpoдyĸти oт 24 дo 13 пpoцeнтa. Премиерът Алексис Ципрас разгласи, че страната разполага с запас от ликвидност от 31 милиарда евро. От него половината е буфер за сигурност по Европейския механизъм за непоклатимост. От остатъка държавното управление ще употребява 3,6 милиарда за погасяване на скъпите заеми от Международния валутен фонд. Останалите 11,5 милиарда ще бъдат предопределени за окончателния излаз на гръцката стопанска система от рецесията.

Пакетът от ограничения включва 13-а пенсия за хората с ниски приходи, понижаване на Данък добавена стойност от 24 на 13% за всички хранителни артикули, както и налозите в бранша на публичното хранене. Също по този начин се вкарва разсрочено заплащане от 120 вноски за длъжниците към страната. Консерваторите желаеха събаряне на Данък добавена стойност даже за петролните артикули, а социалистите упорстват за увеличение на помощите за отопление и възобновяване на ниските налози за островите. Други услуги с понижаване на ставката на Данък добавена стойност са електричеството и природният газ.

Министерството на финансите издаде разпоредба, че най-късно в понеделник всички търговци са задължени да продават стоката с по-ниско Данък добавена стойност, а заведенията за хранене и всички заведения за публично хранене също са задължени да поправят цените.

През 2020 година ще бъде понижен данъкът взаимност, Данък добавена стойност на стоките и услугите от 13 на 11 % в доста от категориите, ще бъдат въведени и данъчни облекчения за жителите на островите, ще бъде понижена и цената на отоплението в планинските региони.

Гърция, която имаше потребност от три избавителни стратегии сред 2010 и 2015 година, с цел да избегне банкрута, излезе от последната през август 2018 година

Страната се съгласи да образува примитивен годишен бюджетен остатък от 3,5 % от Брутният вътрешен продукт до 2022 година, като това изключва лихвените заплащания по дълга. Ципрас твърди, че гласуваните промени няма да попречат за осъществяването на тази цел. Опозиционните партии обаче го упрекват, че това е недомислен ход от страна на държавното управление, с цел да укрепи отслабналата си известност преди изборите за Европейски парламент на 26 май.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР