По-ниските обезщетения за първите три дни болнични, увеличеният размер на

...
По-ниските обезщетения за първите три дни болнични, увеличеният размер на
Коментари Харесай

Гласуват увеличение на парите за майчинство

По-ниските компенсации за първите три дни болнични, увеличеният размер на майчинството за втората година и затегнатите условия за достъп до компенсацията за безработица, заложени в проектобюджета на държавното публично обезпечаване, ще бъдат прегледани през днешния ден от Надзорния съвет на Национален осигурителен институт. Миналата седмица синдикатите оповестиха, че няма да поддържат плана, в случай че предлагането за болничните се резервира във разновидността - обезпеченото лице да получава единствено 50 % от дневното си заплащане. От своя страна работодателите желаеха оставката на обществения министър, поради написаното в бюджета административно нарастване на минималните осигурителни приходи и на минималната заплата.

Едно от предложенията в бюджета на държавното публично обезпечаване за следващата година, което синдикатите изрично отхвърлят, е първите три дни болнични да се покриват от работодателя единствено с 50 % от дневната заплата, вместо с досегашните 70 %. Според претекстовете на плана мярката има за цел да облекчи бизнеса. Според Пламен Димитров от КНСБ това е неприемливо:

„ Ако някой счита, че като понижим и то с 20% и ще вземем част от джоба на болния човек компенсацията, като по този метод ще решим казуса с болничните, доста се лъже “.

„ Това е една мярка, която е ориентирана към ограничение на непозволеното прилагане на болнични. Ако тя не среща поддръжка от страна на обществените сътрудници, склонни сме да я преосмислим “, сподели Петков.

Проектобюджетът на Национален осигурителен институт планува още повдигане на компенсацията за втората година от майчинството с 40 лв.. По-високо ще стане и дневното обезщетение за безработица, само че в това време ще бъдат затегнати изискванията за достъп до това обезщетение.

През идната година вноската за пенсия още веднъж ще нарасне с 1 %, а пенсиите ще бъдат преизчислени от средата на юли посредством повишение на тежестта на година застрахователен стаж.

Въпреки че в бюджета е заложено административно повдигане на минималните осигурителни приходи с 3.9 %, общественият министър разгласи, че е подготвен да беседва с бизнеса за това, би трябвало ли да има такива прагове, имат ли те опция, както и кой да е механизмът за установяване на минималната заплата.
тагове майчинство пари нои обезщетение
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР