По-ниските хора са изложени на по-голям риск от развитие на

...
По-ниските хора са изложени на по-голям риск от развитие на
Коментари Харесай

По-ниските хора са изложени на по-голям риск от диабет

По-ниските хора са изложени на по-голям риск от развиване на диабет вид 2, демонстрира изследване, оповестява Агенция Франс Прес.

Всеки спомагателни 10 сантиметра в растежа подсигуряват 41 % по-малък късмет за развиване на заболяването при мъжете и 33 % по-малък късмет при дамите, съгласно проучване, оповестено в здравно списание Diabetologia.

По-големият риск за здравето при по-ниски човеци евентуално е обвързван с по-високото наличие на мазнини в черния дроб и по-голям брой рискови фактори за сърдечни болести, инсулт и диабет, създателите спекулират.

Съобщава се също, че чувствителността към инсулин и действието на специфични кафези в панкреаса, които секретират хормона, са по-добри при по-високите хора.

Изследването се основава на в детайли здравно изследване на над 16 600 дами и близо 11 000 мъже – на възраст от 40 до 65 години – в Потсдам, Германия от 1994 година до 1998 година

“Тези наблюдения удостоверяват, че височината е потребен планиран маркер за риска от диабет ”, заключават създателите.

Около 420 милиона души по света през днешния ден страдат от диабет, като се чака броят им да нарасне до 629 милиона до 2045 година, съгласно Международната федерация за диабет.

В момента болестта е разграничено на два подвида.

При диабет тип-1 – нормално диагностициран в детска възраст и съставляващ към 10 % от случаите – тялото просто не създава инсулин, хормон, който оказва помощ да контролира равнищата на кръвната захар.

При диабет вид 2 – тялото създава малко инсулин, само че не задоволително, което значи, че глюкозата остава в кръвта.

Тази форма на болестта корелира мощно със затлъстяването и с течение на времето може да докара до слепота, увреждане на бъбреците, сърдечни болести или инсулт. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР