По-ниска зърнена реколта се очаква в разгара на жътвената кампания

...
По-ниска зърнена реколта се очаква в разгара на жътвената кампания
Коментари Харесай

Очакват по-ниска зърнена реколта тази година

По-ниска зърнена годишна продукция се чака в разгара на жътвената акция тази година. По-ниските добиви обаче са съпроводени с по-високи цени на зърното на международните борсови пазари. Лошото време от последните седмици е понижило и качеството на пшеницата, оповестява Дарик.

„ Зърненият баланс е постоянен, има задоволително пшеница и за потреблението в страната, и за експорт ", разяснява в изявление за радиото изпълнителният шеф на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ася Гочева. Анализаторите пресмятат обаче, че по-високите цени на пшеницата, както и смяната в цените на петрола и природния газ, могат да доведат и до повишаване на хляба.

По-ниска годишна продукция от беритба 2018 се следи освен у нас, само че и в цяла Европа, изясни изпълнителният шеф на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ася Гочева: " Жътвената акция е съвсем завършила на всички места в страната. Може би има към 1-2% площи, които към момента не са ожънати. Тази жътвена акция беше много усложнена поради метеорологичните условия през последния месец и половина - с много интензивни и продължителни наднормени превалявания, които не разрешиха земеделските стопани да приберат в точния момент реколтата си от пшеница, в резултат на което имахме утежняване и на качеството, също така чисто техническо закъснение на осъществяване на агромероприятието ".

По-високите цени ще се отразят по веригата от полето до масата. " Имаме към този момент над 20% покачване на цената на пшеницата към днешна дата по отношение на миналата година. Тя се движи от порядъка на 350 лв. на звук хлебна пшеница, на пристанище. А фуражната пшеница, която е с по-ниско качество, се търгува на цена към 300-310 лв. за звук. Ценовите равнища са много динамични, тъй че в дълготраен проект, в случай че продължим да следим такава възходяща наклонност в растежа на цената на пшеницата, не можем да изключим опцията това да се отрази и на цената на хляба. Имайки поради, че и от септември има упования за повишаване на енергоносителите, които са също ценообразувател и детерминанта на себестойността на хляба, да не плашим хората, само че можем да бъдем готови за едно вероятно повишаване ", предизвести Гочева.

Предстои и прибирането на реколтата от слънчоглед и рапица.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР