По никакъв начин забраната за влизане на двама руски граждани

...
По никакъв начин забраната за влизане на двама руски граждани
Коментари Харесай

Теменужка Петкова обяви каква ще е печалбата от „Турски поток“

По никакъв метод възбраната за влизане на двама съветски жители в България не е повлияла на българо-руските връзки. Това съобщи пред bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя съобщи, че по време на договарянията за „ Турски поток “ с съветската страна тематиката въобще не е наранена.

„ Не е това предмет на работата на междуправителствената комисия “, съобщи министърът. „ Ние сме длъжни и защитааваме своите национални ползи “, добави тя.

Петкова увери, че във връзка с строителството на „ Турски поток “ всичко е осъществено съгласно европейските правила.

„ Крайният период е началото на 2020 година. Нямаме време за губене “, сподели Петкова.

„ От началото на процеса за „ Турски поток до момента всичко е осъществено в границите на законодателството и не виждам причина да има проблеми. Беше направена смяна в енергийната тактика на страната и този план е измежду стратегическите”, сподели министърът.

„ От 1 януари 2020 година би трябвало да тече газ по тръбата, само че тази дата няма по какъв начин да бъде изпълнена, ще създадем всичко допустимо да съкратим периодите. Много скоро би трябвало да бъдат приключени първите 11 км, по-късно е налице съществуваща инфраструктура “, изясни още Петкова.

Попитана дали ще се заплащат милиони левове като наказания, тя бе безапелационна, че няма да има наказания.

„ Нека българските жители да бъдат спокойни. Няма клаузи за наказания в договорите “, безапелационна е тя.

„ Не се отхвърляме от директните такси след 2030 година, създали сме стопански разбор и това, което се демонстрира от тях е, че ще получим над това, което ще е като доход от такси “, изясни Петкова.

„ До 250 дни би трябвало да бъде построен планът. В началото на 2020 година би трябвало да сме подготвени. На никого нищо не се подарява, а отстояваме нашия народен интерес. Никой няма интерес да има едни празни тръби “, съобщи министърът.

„ Ще пожелаваме това, което се дължи по контракт, несъмнено. Тръбите са наши, решението е наше, би трябвало да реагираме съответно и да запазим стратегическото си място на газовата карта на Европа “, счита тя.

„ За „ Турски поток “ даваме близо 2 милиарда лв.. А ще спечелим над 9 милиарда лв.. Това е в пъти повече от всеки различен вид “, изясни още енергийният министър.

На въпрос дали ще се случи АЕЦ „ Белене “, тя съобщи, че доста се надява.

„ Надявам се да има опция за един сполучлив излаз от този проблем. Държавата ще взе участие в този план - ще имаме блокираща квота, също и като притежател на материалната база.

Интересът е доста огромен и поръчките са направени за период от 20-25 години. Северна Македония желае да купува 10% от творби ток за целия живот на централата. По отношение на процедурата - доникъде на 2020 година би трябвало да завърши “, изясни министър Петкова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР