По Netflix върви шестсерийният минисериал Гриселда“, който разказва за наркобаронесата

...
По Netflix върви шестсерийният минисериал Гриселда“, който разказва за наркобаронесата
Коментари Харесай

Гриселда Бланко – единственият човек, от когото се е страхувал Пабло Ескобар

По Netflix върви шестсерийният минисериал „ Гриселда “, който споделя за наркобаронесата Гриселда Бланко, която управлява незаконния свят на Маями в края на 70-те и началото на 80-те години на предишния век.

Байопикът (това значи биографичен филм или сериал) е дело на основателите на „ Наркос “ – отлична поредност за Пабло Ескобар и колумбийските наркокартели.

Именно на най-известния необут в този незаконен бизнес се приписват думите „ Единственият човек, от който съм се страхувал в миналото, е Гриселда Бланко “. С този епиграф стартира сериалът на Netflix, въпреки да не е ясно дали цитатът е достоверен, както и по какъв начин звучи на испански – родния език и на двамата. Въпреки това съмнителната хвалба от устата на още по-съмнителна персона, дефинирана по този метод (на испански el hombre, както и британското the man значи както мъж, по този начин и човек) евентуално е най-голямата премия, за която кокаиновата принцеса Гриселда Бланко в миналото си е мечтала. Разбира се, не може да се твърди, че тъкмо това са били мислите на същинската наркокръстница. Но сигурно за основната героиня на сериала най-заветното предпочитание е да стане значим човек в една чисто мъжка незаконна подчиненост, която е построена с принуждение и боязън.

Историята в сериала стартира през 1987 година в колумбийския град Меделин. Гриселда преди малко е умъртвила мъжа си, който е наркотърговец. Той имал задължения към брат си и с цел да ги изплати, кара жена си да преспи с него. След убийството тя бяга в Маями с тримата си синове – двамата са младежи, най-малкият е напълно непълнолетен. Сеньора Бланко в никакъв случай не е имала законна работа – първо е правила сексуслуги, по-късно е пособия на мъжа си в наркотрафика от Колумбия в Съединени американски щати. Затова след преместването си в Маями продължава да продава дрога и си навлича гнева на локалните мафиоти.

От новата наркопринцеса мощно се интересува интелигентната полицайка Джун Хоукинс, чиято история поразително наподобява на тази на Гриселда – тя също е латиноамериканка по генезис и като нея води война за престижа си в мъжко-сексистка среда. Паралелите сред двете са толкоз явни, че детективката антагонист може да се стори изцяло измислена. Това обаче напълно не е по този начин. Хоукинс освен е действително съществуваща персона, само че даже съветва екипа на „ Гриселда “, заради което точно нейната сюжетна линия е най-достоверна.

Както споменахме, съвсем всички основатели на сериала – сценаристите и продуценти Дъг Миро, Ерик Нюман, Карло Бърнард и режисьорът Андре Баис, преди време работят дружно и в „ Наркос “, който е едно от топзаглавията на Netflix през предишното десетилетие. Главен воин на първите два сезона беше точно Пабло Ескобар, чийто откъс е при започване на „ Наркос “. Единственото изключение в екипа е Ингрид Ескахеда, която преди този момент работи в други нашумели планове като „ Империя “ и „ Подлият Пит “.

След като погребват Ескобар в края на втория сезон, създателите на „ Наркос “ се преориентират към неговите съперници – по този начин наречените джентълмени от Кали, а по-късно и на картела от мексиканския град Гуадалахара. За него трябваше да е четвъртият сезон, само че се получи обособен сериал „ Наркос: Мексико “. Така че в „ кокаиновата галактика “ на Netflix „ Гриселда “ е към този момент третото заглавие, въпреки официално то да не е обвързвано с първите две.

Сериалът съставлява история на латиноамериканския наркобизнес през две десетилетия – от края на 70-те до края на 90-те, и съставлява актуален аналог на нещастията на Шекспир – битката за власт е немислима без принуждение, в най-сублимния миг кралят самичък сграбчва меча. В случая – колекционерския си златен автомат.

Самата Гриселда в прочита на Дъг Миро и Ингрид Ескахеда (те дават отговор директно за сценария) най-вече наподобява на лейди Макбет: „ Нека дамата в мен почине. Нека люта свирепост ме извърши “, споделя героинята на великия драматург, която се готви чрез мъжа си да убие краля и да си разчисти пътя към властта. Нещо сходно би могла да каже и самата Гриселда.

Това не е първият филм за сеньора Бланко – през 2017 година излиза игралният „ Кокаиновата кръстница “ с Катрин Зита-Джоунс в основната роля. След многото рецензии за акцента на родената в Уелс актриса в този момент не е позволена сходна неточност. Гриселда е изиграна от София Вергара, която явно няма никакви проблеми с колумбийския испански.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР