По Националната програма ИТ бизнесът преподава е предвиден 1 милион

...
По Националната програма ИТ бизнесът преподава е предвиден 1 милион
Коментари Харесай

1 млн. лева за семинари и курсове по ИТ в училищата

По Националната стратегия " ИТ бизнесът преподава " е очакван 1 милион лв. за семинари и курсове по осведомителни технологии в учебните заведения. Целта на Националната стратегия " ИТ бизнесът преподава " е да има по-силно взаимоотношение сред ИТ бизнеса и професионалните гимназии. Имаме потребност от по-добре готови учители и от разширение на просветителната среда на учениците, сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на осведомителния ден за представянето на програмата.

" Бях прелестно сюрпризиран от срещите с ИТ бизнеса, когато чух, че доста от тях желаят да преподават в учебно заведение, макар че това са хора, които получават многохилядни заплати ", съобщи министър Вълчев. Затова използваме това предпочитание на експертите от ИТ бизнеса да провеждат семинари по програмата и да се включат в образованието в учебните заведения. Това ще бъде потребно и ще даде спомагателни познания и умения на учениците, само че и на учителите, тъй като един от модулите на програмата е учителите да бъдат обучавани по ИТ, изясни министърът.

Той заяви, че за програмата " ИТ бизнесът преподава " е очакван 1 милион лв., като към момента компаниите аплайват за присъединяване. Всички учители могат да се възползват от програмата, зависи какъв брой компании ще се включат в нея, само че предпочитано ще са учителите с профили и специалности в ИТ, означи министър Вълчев.

По програмата ще могат да се провеждат семинари в учебните заведения от ИТ компании и да се подкрепя образователния развой, като представители на ИТ бизнеса ще могат да преподават в учебно заведение модули за киберсигурност, за 3D решения - за 3D принтери, разработка на програмен продукт и за електронните подписи, изясни Огнян Траянов - ръководител на Българската асоциация по осведомителни технологии. Той сподели, че по програмата ще има курсове и на практика семинари за учителите, с цел да се осъвременят знанията им по ИТ в учебно заведение.

Засега 21 компании ще вземат участие в програмата, като това е самодейност на ИТ бизнеса, показана от три асоциации, дружно с МОН. Това е нов метод, който цели се усъвършенства практическото преподаване в учебните заведения и да се осъвременят знанията на учителите по осведомителни технологии, разясни Огнян Траянов. Той сподели, че над 100 учители от професионални гимназии са пристигнали на днешния информативен ден за представянето на програмата.

Директорът на Варненската математическа гимназия Павлин Петков сподели, че за първи път по подобен проведен метод се случват контактите сред гимназиите и ИТ бизнеса. Очакванията са ни този развой на партньорство да се задълбочи и представителите в ИТ бизнеса да влязат в час, като по този метод учениците да получат на практика познания и по-адекватна визия за това, което учат, означи шефът. Той сподели, че за първа година във Варненската математическа гимназия има паралелка " Системен програмист ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР