По-нататъшното развитие на изкуствения интелект (ИИ) може да доведе до

...
По-нататъшното развитие на изкуствения интелект (ИИ) може да доведе до
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Изкуственият интелект ще засегне почти 40% от работните места в света

По-нататъшното развиване на изкуствения разсъдък (ИИ) може да докара до по-малко работни места, както и до увеличение на неравенството в света. Такива оценки даде ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в своя блог на уеб страницата на финансовата институция, представена от ТАСС.

„ ИИ ще засегне съвсем 40% от работните места по света, като ще размени някои и ще добави други. Нуждаем се от премислен баланс на политиките, с цел да оползотворим неговия капацитет. Ние сме на прага на софтуерна гражданска война, която може да увеличи продуктивността, да форсира световния стопански напредък и да увеличи приходите по света. Но може да докара и до загуба на работни места и увеличение на неравенството “, акцентира Георгиева.

Според нея въздействието на развиването на ИИ върху световната стопанска система е „ мъчно за прогнозиране “, тъй като ще се случи по „ доста комплициран метод “. „ Констатациите са поразителни: съвсем 40% от световната претовареност е наранена от ИИ “, добави ръководителят на фонда. С въздействието на изкуствения разсъдък върху висококвалифицираните работни места, продължи Георгиева, „ напредналите стопански системи са изправени пред по-големи опасности “, както и по-големи благоприятни условия спрямо нововъзникващите пазари и разрастващите се стопански системи.

Фондът пресмята, че „ въздействието върху трудовите приходи значително ще зависи от степента, в която ИИ оказва помощ на служащите с високи приходи “. „ Ако изкуственият разсъдък доста улесни работата на служащите с по-високи приходи, това може да докара до непропорционално нарастване на техните трудови приходи. В допълнение, нарасналата продуктивност в фирмите, които ползват ИИ, евентуално ще докара до по-висока възвръщаемост на капитала, което също може да е от изгода за служащите с високи приходи “, означи ръководителят на МВФ.

Такава обстановка, добави тя, „ може да усили неравенството “. в света. „ В множеството сюжети изкуственият разсъдък евентуално ще утежни общото неравноправие, което е тревожна наклонност, която политиците би трябвало да предотвратят, с цел да попречат на технологията да усили в допълнение общественото напрежение “, сподели Георгиева.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР