По настояване на туристическия бранш ресорното министерство е задействало процедура

...
По настояване на туристическия бранш ресорното министерство е задействало процедура
Коментари Харесай

Обмислят определяне на минимална цена за нощувка в хотел

По гледище на туристическия отрасъл отрасловото министерство е задействало процедура за установяване на минимални цени на нощувка в хотелите с 3, 4 и 5 звезди, оповестява „ 24 часа ”.

Засега ведомството е отправило питане единствено до Комисията за защита на конкуренцията ( Комисия за защита на конкуренцията ) за това дали сходни минимални цени , под които хотелите да не могат да оферират нощувки, не нарушават българските закони за защита на конкуренцията или свързани с тях европейски наставления. Отговорът на Комисия за защита на конкуренцията се чака до края на януари.

„ Не е правена разработка какви ще са тъкмо тези цени. В взаимозависимост от мнението на Комисия за защита на конкуренцията ще създадем работна група и ще обсъдим с сектора съответни оферти ”, споделиха от туристическото министерство.

Мотивите за въвеждането на минималните цени са два. Единият е, че притежатели на по-малки обекти постоянно се оплакват от дъмпинг. При него хотели с категория 4 звезди, да вземем за пример, продават нощувки с цената, която се предлага и от обекти с 2 звезди.

Другият претекст е, че такива минимални цени биха могли да послужат и като основа за минимално данъчно облагане за всяка обособена категория, а това би помогнало да се изсветли хотелиерският бизнес, споделят от министерството. На огромните хотели и вериги минималните цени ще служат за повече предвидимост в бизнеса, споделят от туристическото министерство.

Общият брой на хотелите с 3, 4 и 5 звезди у нас все още е 6144.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР