По настояване на туристическия бранш ресорното министерство е задействало процедура

...
По настояване на туристическия бранш ресорното министерство е задействало процедура
Коментари Харесай

Обмислят минимални цени за нощувка в хотел

По гледище на туристическия отрасъл отрасловото министерство е задействало процедура за установяване на минимални цени на нощувка в хотелите с 3, 4 и 5 звезди, оповестява “24 часа”.
Засега ведомството на Николина Ангелкова само е отправило питане до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) дали сходни минимални цени, под които хотелите да не могат да оферират нощувки, не нарушават българските закони за защита на конкуренцията или свързани с тях европейски наставления. Отговорът на Комисия за защита на конкуренцията се чака до края на януари.
“Не е правена разработка какви ще са тъкмо тези цени. В взаимозависимост от мнението на Комисия за защита на конкуренцията ще създадем работна група и ще обсъдим с сектора съответни предложения”, споделиха от туристическото министерство. Общият брой на хотелите с 3, 4 и 5 звезди в България все още е 6144.
Мотивите за въвеждането на такива минимални цени са основно два. Единият е, че във ведомството постоянно се получават недоволства най-вече от притежатели на по-малки обекти от дъмпинг. При него хотели с категория 4 звезди да вземем за пример продават нощувки с цената, която се предлага и от обекти с 2 звезди. Това слага притежатели на по-нискокатегорийните хотели и по-малките компании в тежка обстановка и даже в неспособност да продължат активността си.
Другият претекст е, че такива минимални цени биха могли да послужат и като основа за минимално данъчно облагане за всяка обособена категория, а това би помогнало да се изсветли хотелиерският бизнес, споделят от министерството.
На огромните хотели и вериги минималните цени ще служат за повече предвидимост в бизнеса, споделят от туристическото министерство.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР