По настояване на Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите

...
По настояване на Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите
Коментари Харесай

Елена Йончева инициира дискусия в ЕП за върховенството на закона в България

По гледище на Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите, Европейският парламент ще организира полемика по отношение на положението на върховенството на закона в България, заяви " 24 часа ", базирайки се на пресцентъра на евродепутата.

Дискусията ще се организира в границите на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи.

Също по този начин Йончева, дружно с евродепутати от други страни приготвя писмо до Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет. В писмото категорично се загатва и България. Йончева упорства за ясни гаранции, че България ще се ангажира по-тясно с казуса с върховенството със закон а и в подтекста на настоящите договаряния по Многогодишната финансова рамка на Съюза.

Проблемите на България са в полезрението и на мониторинговата под-група по господство на закона, която организира чувания и задачи на място в страните, за които има подозрения за систематични проблеми по линия на върховенството на закона.

Извън случаите на Унгария и Полша, за които има открита публична процедура по член 7, групата сега следи обстановката в Малта и Словакия, където имаше случаи на убити публицисти. Все по-често обаче в групата се разискват проблемите на България и упованията са, че скоро страната ни също ще бъде обект на полемики и чувания.

" Налице е злокобно тъпчене на върховенството на закона и ще упорствам за реакция от всички европейски институции " , разяснява Йончева.

" България сега се намира на прага на извънредно значим исторически миг. Ако гласът на хората не бъде чут, страната ни ще се отдалечи от европейската си вероятност и развиване, което ще е пагубно за генерации напред. ", добави тя.

" Когато преди година започнах да приказвам тук, в Европейския парламент за това, което се случва в България, доста хора бяха скептични към самодейностите ми. Пътят до тук не беше лек, само че да надигнеш глас е единствено началото. Вече с сътрудниците приказваме за съответни решения. С сътрудници от Испания и Германия сега работим и по текст на резолюция на Екологичен потенциал по отношение на обстановката в България ", разяснява Йончева.

По думите ѝ в случай че министър председателят отхвърля да чуе българските жители, ще приказват европейските институции.

И този път Борисов дано не преекспонира първичните изявления на приятелите си от ЕНП. Както сподели опита с Унгария, при първичната поддръжка за политиката на Орбан, в следствие 190 делегати на ЕНП гласоподаваха за прекратяване на правата на партията ФИДЕС в ЕНП. Партията нямаше право да участва на партийни срещи, отнето й беше правото на глас; не можеше да предлага претенденти за длъжности. Когато се пресекат избрани граници, никой няма да желае да заложи името си, бранейки сходно оттегляне от съществени европейски правила, посочи още Йончева.

Припомняме, че на 12.06.2020 година Йончева внесе и писмен въпрос с висока приоритет, според разпоредбите на Европейския парламент, по отношение на положението на демокрацията в България и равнището на корупция в страната. Питането е отправено до Европейската комисия и е подкрепено от водещи депутати от Германия, Франция, Португалия и Полша.

В собствен пост във " фейсбук " евродепутатът Радан Кънев съобщи, че е разговарял с ръководителя на ЕНП Манфред Вебер. Пред него той е подчертал, че настоящето българско държавно управление не се употребява с нужното доверие, с цел да преведе страната през рецесията, да влага честно и оправдано средствата от Плана за възобновяване на Европейски Съюз и да приспособява страната към опциите на Зелената договорка.

Той отбелязал, че прибързаната безусловна поддръжка, която групата на ЕНП даде на кабинета, разрушава доверието в ЕНП.

По думите му пътят към възобновяване на това доверие е ясно и изрично разграничение и наказание на модела на Гешев за корист с прокуратурата и медийно-икономическата империя на Доган и Пеевски.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР