По настояване на БСП депутатите приведоха в действие Националния план

...
По настояване на БСП депутатите приведоха в действие Националния план
Коментари Харесай

Парламентът приведе в действие Националния план за готовност при пандемия


По гледище на Българска социалистическа партия депутатите приведоха в деяние Националния проект за подготвеност при пандемия. Документът е признат през 2006 година, а през днешния ден бе в детайли разискван в пленарна зала в наличието на здравния министър.

Явлението COVID-19 слага отпечатък в целия свят и освен в здравен аспект. То се отразява с изключителна съвестност на всички сфери, на икономическия и публичен живот. Влияе съществено върху психо-социалния климат на всички страни в света. Поради всички тези аргументи, изцяло безразсъдно е да се вършат апели „ да не се политизира “ казусът COVID-19. Всяко държавническо решение отразява визията на ръководещите в решението на всеки проблем, обвързван с пандемията – това несъмнено е политика, разяснява по време на дебатите проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия.

На първо място би трябвало да определим характерността, от чисто здравна позиция, на тази зараза, прикани социалистът. По отношение на здравните и ограничаващите ограничения в изискванията на епидемията, той напомни, че точно с помощта на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ са били избрани точните параметри на въведеното през март изключително състояние и нуждата всички ограничения, свързани с него, да бъдат гласувани от Народното събрание.

Концентрирайки се върху медицинските аспекти на политиката за преодоляването на явлението COVID-19, следва да бъдат прегледани няколко изключително значими аспекта. Първо - противоепидемични ограничения, включващи граничния надзор, напредване в границите на територията на страната и в обитаемоте места, установяване на благоприятни условия за контакти на публични места, правила за карантиниране. На второ място – обслужването на пациенти, съмнителни или с потвърдена COVID-19 зараза, което да включва присъединяване на цялата болнична мрежа, подготвеност на инфекциозните отделения в страната, мястото на профилираните лечебни заведения в решаването на казуса, присъединяване на общопрактикуващите лекари в медицинския триаж, както и на основаване на диагностична мрежа от лаборатории и решение на проблемите на пациентите с хронични болести. На трето място – ограничения в отбрана на медицинския личен състав при работа в епидемиологична конюнктура, очерта депутатът от левицата.

Той обърна внимание, че в страната от дълго време е основан проект за деяние при пандемия – признат от Министерския съвет още през 2006 година и препотвърден след 10 години, който дефинира нуждата от основаването на народен комитет с ръководител заместник-председател на Министерски съвет и участници – зам.-министри от всички министерства. „ За страдание, в самото начало беше основан Националният действен щаб, който безусловно изтика пред нацията няколко души, виновни и въодушевени лекари, които обаче бяха принудени да дават отговор на въпроси, надалеч надхвърлящи техните благоприятни условия. Вниманието се насочи върху други персони, само че не и върху Министерския съвет, който е виновен за оперативното ръководство на страната– да сътвори действителен и изпълним проект за деяние и да бъде реализиран резултатът на консолидиране на нацията в подобен сериозен миг. Вместо това бяха взимани експресни, половинчати, постоянно противоречащи се и постоянно променяни в границите на часове решения. Нацията бе заредена от съмнение към подобен тип управнически решения и това е една от главните аргументи за сериозното напрежение сега, разяснява Георги Михайлов.

Предложението на Българска социалистическа партия е ясно и тъкмо – дано се придържаме към потвърдените държавнически решения, с цел да бъдем оптимално потребни в този миг на жителите. В период до един месец Министерският съвет да актуализира и приведе в деяние Националния проект на Република България за подготвеност при пандемия, изясни депутатът.

Медици са изправени един против различен поради мъчно изпълнимите условия за приемане на жалкото ви в допълнение заплащане, обърна се към ръководещите Илиян Тимчев от левицата.

Проблемът с медицинските фрагменти е най-важният и главен проблем. Той има доста измерения, само че моралът на медицинските експерти е преди всичко. Колко са инфектираните медици и с каква клинична симптоматика, никой не знае. Защото те остават на поста си даже с цената на живота си. Дебатът се върти към жалките 1 000 лева, за чието приемане са сложени мъчно изпълними условия, сподели още той.

Без готови медици и нужното здравно съоръжение - болничните кревати са просто легла, добави тезата на левицата доктор Десислав Тасков.

Готова ли е здравната система на България да отговори на това предизвикателство? Има ли страната ни проект за работа и за развиване на системата в изключителна обстановка? Знаят ли хората какво да вършат при признаци на вируса и какъв е пътят им до здравна помощ при нужда от лекуване?, бяха въпросите на Тасков към здравния министър.

Той означи зачестелия брой случаи на безусловно разкарвани по лечебните заведения заболели и отхвърлен им банкет в тях, както и зачестилите случаи на липса на добра връзка сред лечебните заведения. „ В рецесията броят на неосигурените нараства доста. Има ли проект по какъв начин ще бъдат лекувани тези хора и кой ще заплаща лекуването им?, попита още Тасков.

Така прокламираните хиляди кревати в подготвеност за вдишване на случаи – без нужното здравно съоръжение и без квалифициран медицински екип до тях са просто легла. Медицински експерти подават молби за овакантяване, преуморени или са в рискова възраст. Има ли проект по какъв начин лечебните заведения с друга подготвеност ще бъдат обезпечени с нужните фрагменти?, приключи докторът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР