По наше разбиране не са налице всички юридически предпоставки за

...
По наше разбиране не са налице всички юридически предпоставки за
Коментари Харесай

Цацаров: Не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиране на лицата по казуса „Желяз Андреев”


По наше схващане не са налице всички юридически предпоставки за изгонване на лицата по проблема „ Желяз Андреев ”. Липсва изискуемата по контракта за екстрадиция европейска заповед за арест двойна наказуемост, липсват и предпоставките по силата, на които могат да бъдат излъчени български жители. Според нас тези хипотези не са налице и шансът настояванията за екстрадиция да бъдат почетени от българския съд съгласно нас е най-малък. Това сподели в Министерски съвет основният прокурор Сотир Цацаров, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Току що при министър-председателя се организира среща, в която с изключение на него, взе участие посланикът на Съединени американски щати и ние с министъра на правораздаването. Както е известно, главната тематика на диалозите сега е обвързвана с настояванията за екстрадиция на българските жители към Съединени американски щати. Завчера и през вчерашния ден тези процеси са траяли. Започнаха консултациите, съгласно член 20 от Договора сред България и Съединени американски щати за екстрадиция. Консултациите са водени от една страна от представители на Департамента за правораздаване на Съединени американски щати и американски прокурори и представители на Министерството на правораздаването и прокурори от ВКП. Първият резултат е налице. Съобразно настоящия контракт, член 11, в неотложни случаи всяка от молещите страни, може да изиска краткотрайно задържане за период до 60 дни. Както е известно, все още такова задържане е било поискано във връзка с българския жител Желяз Андреев и то е било отказано от Добричкия областен съд. В същото време обаче, на същите учредения, за още четирима български жители такова искане е направено и към сегашния миг прокуратурата не е пристъпила към неговото осъществяване ”, добави Цацаров.

В резултат на извършените диалози, американската страна ще одобри, че не се касае за наложителен случай. Няма да се пристъпва към задържането на лицата. Вторият стадий е обвързван с това, че в избран период при по този начин направените претенции, би следвало да дойдат и претенции за екстрадиция всъщност със съответни съпътстващи документи. За да сме напълно открити пред американската страна, както в хода на консултациите, по този начин и през днешния ден изложихме всички свои съображения, изясни Цацаров. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР