По мое дълбоко убеждение, цивилизоваността не е даденост. За цивилизоваността

...
По мое дълбоко убеждение, цивилизоваността не е даденост. За цивилизоваността
Коментари Харесай

До Бойко Борисов от Перник: За цивилизоваността следва да се грижим и да я отстояваме всяка секунда

По мое надълбоко разбиране, цивилизоваността не е даденост. За цивилизоваността следва да се грижим и да я отстояваме всяка секунда. Иначе... Ще се върнем в тъмните епохи... Или най-малкото към сухите, към които, в случай че не се неистина, поглеждат перничани.
Това са думи на доктор Иван Янев от Перник, който изпрати на публицистичната ни поща писмо, което е написал до премиера Бойко Борисов с димите: " Ако сметнете, че си
коства да го публикувате, може и да стигне до получатела си. "

Публикуваме го без наша интервенция:

До

Бойко Борисов

Министър-председател на Република България

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,

обръщам се към Вас, с сегашното писмо, тъй като е явно, че Вашата дума е решаваща за всяко нещо в нашата страна. Съжалявам, че сме се докарали до там, тъй като в цивилизованото общество, би следвало да работи и системата, основана от това общество. Нека от начало да се разберем с Вас - аз ще си пиша просторно, а Вие няма да го прочетете. Така и двете страни ще останат прочувствено задоволени - Вие няма дасте се отегчили, а аз ще съм си излял болката.

След като се уговорихме, господин Министър-председателю, предлагам Ви да стартирам. Роден съм в гр. Перник. Да, същият град, който беше обезводнен по най-глупашки и незаконен метод. Родната ми къща се намира в гр. Батановци. Това малко градче е на няколко километра от Перник. Там има... Не, няма вода... Има също безводие. Батановци (по време на соца Темелково), в този момент брои малко над 2000 поданици, за разлика оттогава, когато бяха 2-3 пъти повече. Но по време на соца, в квартала, в който изкарах първите си няколко години, канализацията се оказа невъзможна. Дали соцуправлението беше отписало квартала, дали прекомерно рано режимът падна, не знам. Но по този начин или другояче, когато разбрах, че ще се построява канализация в кв. " Бор ", споделих си: " Ето това е. Друго си е да сме 21 в. Друго си е да сме част от Европейски Съюз. Друго си е да сме съвременно общество. "

Разкопаха улиците на квартала, прочут още като Бор махала или още по-краткото - Бормала. Месеци наред, локалните бяха откъснати от опцията да си извикат кола за спешна помощ, да употребяват превоз и впрочем богатства на цивилизацията. Но всички търпяха и си споделяха, че би трябвало да се изчака, с цел да има канализация, която да е потребна на всичките. Самият аз доста се радвах, тъй като съществено обмислях проекти за общоприет ремонт на бащината ми къща, в която все по-често да извозвам своето време. В края на краищата, ей го къде е Батановци. Когато отивах в родната си къща, се срещах с комшии, които ми споделяха, че се прави едвам се отбие номерът. Мислех си, че несъмнено мърморят, тъй като по този начин сме привикнали, все да сме недоволни. В един миг разбрах, че са изкопани улиците, само че няма да се сменя водопроводът, а единствено се прави канализация. Не повярвах в първия миг, почтено Ви споделям. Защото това е все едно, да си вършиме ремонт на банята и да оставите водопровода от преди половин век, а да сложите нови плочки и другите хубавини. Нали и Вие не бихте го направил във Вашата баня? Не повярвах, тъй като това беше толкоз налудничаво, че даже и невръстни деца, които нямат световно мислене към момента, не биха го сторили. А водопроводът е построен там от етернитови тръби, положени преди повече от 60 години, в случай че не се неистина. Съседите ми споделяха, че при копаенето на канализацията, от време на време водопроводът е бил спукван от тежките машини. Тогава се разкопава там, където е пробойната, сменя се с парче нова тръба и отново се закопава.

Г-н Борисов, желая да Ви кажа, че налягането от години е умопомрачително едва в същия този квартал " Бор ", прочут като Бормала. На втория етаж на къщата съвсем не стига вода. Комшиите като пуснат своята чешма и ние чакаме да приключат, с цел да потече и при нас. Без никакво подозрение, може да се направи безусловно обоснованото умозаключение, че водопроводът е затлачен до неразбираемост, само че макар че улиците на квартала бяха разкопани, като минно поле, водопроводът не беше сменен. Оказа се, че съм се лъгал за цивилизоваността, за участието ни в Европейски Съюз, за 21 век. Оказа се, че ние, не можем да си уредим и организираме благоденствието. Очевидно е, че до момента в който сме тарикати, които се стремят единствено и единствено да усвоят някакви планове, с цел да приберат някакви пари, няма да има плодотворност за българите.

По-горе Ви загатнах, че премислям ремонт на моя роден дом. Започнах го още преди няколко години. През 2019 година взех решение да се свържа с новата канализация. Каква ми беше изненадата, когато шахтата, за която смятах да свържа частната си канализация, се оказа с противоположен надолнище и с по-малък диаметър на тръбата. Всичко, което се изливаше в канализацията от моя комшия, който се беше присъединил по-рано, се връщаше при него в мазето. Бях покъртен. Наложи се майсторите да търсят друга шахта и да прекопаят канал до нея и в този момент се надявам, че тя няма да аргументи някоя екобомба, поради неспособно създаване, в каквото към този момент, допускам и Вие не се съмнявате.

Още един щрих ще Ви споделя, който да способства за по-пълната Ви визия, с каква " грижа " се строи животът нов по нашите ширини и дължини. На 30 декември 2016 година, взех решение със брачната половинка си и с по-малката си щерка, да отидем и да навестим родния дом. Беше паднало сняг. Дъщеря ми спря отвън квартала, тъй като към момента напредването с коли из кварталните улици, не беше целесъобразно. Казах, че имаше сняг. Ние със брачната половинка ми вървяхме напред, а щерка ни на разстояние след нас. Изведнъж тя се развика да спрем. Спряхме. Тук е мястото да Ви кажа, че и аз, и моята брачна половинка сме незрящи. Тя вижда малко, което й разрешава да се движи релативно сама. Падналият сняг от елементи беше затрупал канализационните шахти, които, по информация от строящите ги, са с дълбочина 5 (пет) метра. Очевидно Създателят ни е предпазил при първата, само че като е видяла щерка ни, че няма похлупак, под паника ни извика да спрем. Оказа се, че нито една шахта на 30 декември 2016 година в кв. " Бор " не е покрита и не е обезопасена. Тоест, в случай че падне вътре човек, рискува освен здравето си, а и живота си. Веднага започнах да диря и се снабдих с мобилния телефонен номер на кмета. Обадих му се и го осведомих, че шахтите съставляват животоопасно оборудване в този си тип и, че някой може да падне. Той малко, ясно и толкоз безчовечно ми отговори, че това не е негов ангажимент, а на компанията реализатор, които имат грижата за обезопасяване на обекта. Не можах да допускам, че това всичкото ми го приказва градоначалникът, който би следвало непрекъснато да мисли за рахатлъка на своите съграждани.

Дълго стана господин министър председател, само че откакто става дума за моето отечество и за една крещяща, според мен, несръчност, която директно ме касае и, за която прочетох, че били изхарчени 2,8 млн. лв., взех решение да Ви напиша всичко това.

А другояче, в случай че ме питате за къщата. Да, интензивно я поправям и доста средства ми коства това - финансови, прочувствени, физически. Предвиждам слагането на хидрофор, с цел да мога най-малко отчасти да реша водната липса. Също се надявам да употребявам водата на кладенеца в двора, който по пернишко го назоваваме кладенец. Някой ми сподели, че в случай че употребявам водата от бунара, би трябвало също да я плащам. Вие какво смятате по този въпрос? И знаете ли, моите средства не са от създаване на някакъв обект, а от заплати, заеми и обезщетение, което ми беше изплатено, когато бях помлян на една столична пешеходна пътека. И знаете ли, откакто бях начупен като солета на тази пътека, по-късно я повдигнаха. Не знам какво смятате Вие, господин Борисов, само че аз считам, че ние постоянно се движим след проблемите и даже не се напъваме да ги предугаждаме и оттова да им противодействаме авансово. Или, както е съвременно да се споделя, да имаме политика на предварителна защита.

И последно господин министър председател, в този момент откакто в Перник ще се подменя цялата водопроводна мрежа, това отнася ли се и за моя квартал " Бор " в гр. Батановци, на който му беше построена само канализация, без да се подмени етернитовият тръбопровод?

И този път в действителност последно, господин Борисов, по мое надълбоко разбиране, цивилизоваността не е даденост. За цивилизоваността следва да се грижим и да я отстояваме всяка секунда. Иначе... Ще се върнем в тъмните епохи... Или най-малкото към сухите, към които, в случай че не се неистина, поглеждат перничани.

София, 26 януари 2020 година

доктор Иван Янев
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР