По мнението на много експерти страната ни се намира на

...
По мнението на много експерти страната ни се намира на
Коментари Харесай

Кацаров: До 7-10 дни страната ще навлезе в оранжевата Covid зона

По мнението на доста специалисти страната ни се намира на прага на трета подред огромна епидемиологична вълна, предизвести здравния министър доктор Стойчо Кацаров на работна среща при президента.

Според него България в огромна степен е подготвена да посрещне новата вълна на ковид, като той счита, че до 7-10 дни страната ни ще навлезе в по този начин наречената „ оранжева зона “:

"Все още се намираме в зелената зона. Броят на дейните случаи е няколко пъти по-малък от този в прилежащите страни, само че наклонността обрисува, че в границите на идващите 7 до 10 дни евентуално страната ни, съгласно критериите, възприети от нас и в границите на Европейски Съюз, ще навлезе в "оранжевата зона ". Това е второто равнище на заплаха, обвързвано с брой на новите случаи на 100 на 100 хиляди на база 14-дневна заболеваемост “, изясни доктор Кацаров.

Той напомни, че страната ни е заложила и спомагателен аршин – броят на заетите болнични кревати с Covid пациенти да е над 2500. Който и от двата да бъде доближат първи, променяме цвета на зоната, а от там и ограниченията.

"Мога да кажа, че страната ни, в огромната си част, е подготвена да посрещне идната вълна от Covid-19”, уточни още здравният министър и предизвести, че главният риск е обвързван с към момента ниското равнище на имунизация в страната. Все отново той регистрира като позитивен факт равнището на имунизация при лекарите, което към този момент доближава 70%, както и усилването на имунизацията при възрастните хора.

Здравният министър също по този начин прикани за незабавна актуализация на бюджета от Народното събрание, защото всички запаси към този момент са съвсем изчерпани. "Спешно е нужна актуализация на бюджета, така който всички запаси във връзка с заплащането за първа линия на медиците са изчерпани, на процедура - изцяло "!.

На срещата на служебния кабинет с президента Румен Радев бяха разисквани и нужните социално-икономически ограничения, които би трябвало да подхващат българските институции, с цел да се понижат отрицателните последствия при вероятно разгръщане на епидемията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР