По-малко регистрирани случаи на изхвърлени мъртви делфини по българското крайбрежие

...
По-малко регистрирани случаи на изхвърлени мъртви делфини по българското крайбрежие
Коментари Харесай

Намаляват случаите на мъртви делфини по българското Черноморие

По-малко регистрирани случаи на изхвърлени мъртви делфини по българското крайбрежие на Черно море са установени от началото на 2019 година по отношение на предишни години, демонстрират данните на Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас и Варна.

От началото на 2019 година до сегашния миг по настояща информация от страна на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас и Варна общият брой регистрирани мъртви китоподобни е 38 екземпляра, като измежду тези случаи няма такива със следи от човешка интервенция , насочваща към съзнателно умъртвяване.

За съпоставяне, през същия интервал на 2015 година са регистрирани 41 екземпляра, 2016 година - 150 , 2017 година - 81, а през 2018 година - 74 екземпляра . Тези данни демонстрират наклонност за трайно понижаване на броя на изхвърлените мъртви делфини по българското черноморско крайбрежие.

В Черно море се срещат три типа делфини - елементарен делфин, муткур и афала. Те са предпазени типове според българското законодателство , като за тях се не разрешава обезпокояване, гонене, хващане, ликвидиране, както и вземането на открити мъртви екземпляри.
 ВАП се самосезира за умрелите делфини по Черноморието
ВАП се самосезира за умрелите делфини по Черноморието

Търсят се причинителите на всеобщата смъртност на делфините

На съображение Закона за запазване на околната среда по отношение на използването на Закона за биологично многообразие е издадена Инструкция за взаимоотношение при случаи на изхвърлени китоподобни по българското черноморско крайбрежие.

Тя регламентира административните процедури, реда и метода за реализиране на дейно взаимоотношение сред държавните и общинските органи, научни институции и неправителствени огранизации във връзка с случаите на изхвърлени на сушата китоподобни.

С цел да се проучат вероятните аргументи за следената през 2016 година извънредно висока смъртност на делфини по българското черноморско крайбрежие и вследствие на взаимоотношението сред институциите през септември 2016 година бяха събрани две тела от типовете елементарен делфин и муткур в уместно положение за осъществяване проучвания, точно в ненапреднал етап на разложение - във фаза 2-2,5 до 3 по скалата на MEDACES.

През ноември същата година Министерство на околната среда и водите провежда осъществяване на аутопсия и постмортални проучвания, като по рекомендация на Секретариата на ACCOBAMS (Споразумението за запазване на китоподобните бозайници в Черно море, Средиземно море и прилежащата акватория на Атлантическия океан) ангажира едни от най-хубавите експерти в Европа - доктор Сандро Мазариол (Dr. Sandro Mazzariol), помощник професор от Университета в Падуа, Италия, Департамент по сравнителна медицина и биология, и координатор на екипа за незабавно реагиране и дейности с изхвърлени китоподобни (Cetaceans Strending Emergency Response Team /C.E.R.T./) към същия университет, и доктор Чинция Четеллеге (Dr. Cinzia Centelleghe), помощник от същия университет, експерт по морбиливирус по делфините и други инфекциозни болести.

Събрани бяха проби за проучвания за витална история, хистология, вирусология (морбили, бруцелоза), паразитология (токсоплазма), биотоксини и други свързани разбори, които бяха оценени в лаборатория на Университета в Падуа .

Постморталните проучвания поддържаха хипотезата за вирусно заболяване измежду китоподобните в Черно море , защото и при двете животни резултатите за съществуване на морбиливирус по китоподобните (CeMV) бяха позитивни.

Това е първото потвърдено съобщаване на морбиливирус по китоподобните, регистриран в Черно море след 1994 (Birkun et al., 1999).

 Морбили предизвиква гибелта на делфини в Черно море
Морбили предизвиква гибелта на делфини в Черно море

През последните няколко години се записва увеличение на броя на откритите мъртви делфини по крайбрежието

През последните години мощно повишен брой на изхвърлени делфини се следи през летните месеци (с пик през юли 2016 година и август 2015 г.). Това събитие - така наречен феномен " извънредно смъртно събитие ", се следи по същото време по турското крайбрежие на Черно море и по италианското крайбрежие на Йонийско море .

Съгласно Закона за биологичното многообразие след приемане на сигнал за мъртъв делфин специалистите на Регионална инспекция за опазване на околната среда правят инспекция на място. По време на инспекцията се откриват забележимите аргументи за гибелта на бозайника и се снемат биометрични данни .

При констатиране на възможност за човешка интервенция като причина за гибелта на екземпляра се уведомяват Прокуратурата и органите на Министерство на вътрешните работи .

В останалите случаи Регионална инспекция за опазване на околната среда уведомява съответната черноморска община, на чиято територия е делфинът, за предприемане на дейности според издадено позволение за предписание със предпазени типове за унищожаване и неутрализиране на мъртвия делфин.
 Проверяват дали военните учения в Черно море са причина за гибелта на делфини
Проверяват дали военните учения в Черно море са причина за гибелта на делфини

Регулярно давали позволения за италиански боклуци да бъдат превозени у нас
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР