По-малко пътници по влаковете и междуградските автобуси, повече пасажери в

...
По-малко пътници по влаковете и междуградските автобуси, повече пасажери в
Коментари Харесай

Обемът в транспорта се свива, услугите обаче се увеличават

По-малко пасажери по влаковете и междуградските рейсове, повече пасажери в градския превоз – това сочат данните на Национален статистически институт за първото тримесечие на годината що се отнася до бранш „ Транспорт” в България.

Превозените пасажери и осъществената работа от пътническия превоз (сухопътен, воден и градски електротранспорт) понижават надлежно с 2,9 и 2,8% по отношение на четвъртото тримесечие на 2017 година. Броят на превозените пасажери от сухопътния превоз през първото тримесечие на 2018 година е 110 млн. или с 6,4% по-малко по отношение на същия интервал на миналата година, което се дължи на по-малкия брой превозени пасажери при вътрешните транспорти. При железопътния превоз се следи понижение с 19,1%, а при автобусния - с 5,8%. За съпоставяне – градският превоз е превозил 71,750 млн. пасажери, или с 2,656 млн. пасажери повече по отношение на същия интервал на миналата година.

На годишна база понижават както превозените товари, по този начин и осъществената работа – с 2,6% и 5,4%. Превозените товари от сухопътния превоз са 27,455 млн. т, или с 5,989 млн. т по-малко по отношение на съответното тримесечие на 2017 година, което главно се дължи на интернационалните транспорти на автомобилния и железопътния превоз.

Услуги

За разлика от превоза, в бранша на услугите, който от дълго време е главният мотор на българската стопанска система, има напредък. Общият показател на оборота за бранш „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; Далекосъобщения “ нараства с 4,6% по отношение на четвъртото тримесечие на 2017 година. Най-голямо нарастване е регистрирано при „ Информационни услуги “ и „ Издателска активност “ надлежно с 26,5 и 20,1%. Спад е регистриран само при активност „ Далекосъобщения “ (4,4%).

При Други бизнес услуги се следи нарастване по отношение на предходното тримесечие при множеството действия, като то е най-голямо при „ Юридически дейности; Счетоводни и одиторски действия, данъчни консултации; Консултантски действия в региона на ръководството “ - с 38,0%. Най-съществено понижение е записано при „ Дейности по наемане и даване на работна мощ “ - с 21,6%.

Редактор: Ивайло Ачев
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР