По-малко от седмица след преминаването ни към зимното часово време,

...
По-малко от седмица след преминаването ни към зимното часово време,
Коментари Харесай

Как Бъкингамският дворец преминава към зимното часово време

По-малко от седмица след прекосяването ни към зимното часово време, биологичните ни будилници евентуално към момента се усещат леко комплицирани. И до момента в който за всеки от нас превъртането на стрелките в ерата на цифровите устройства, които ни анулират в тази задача преходът е съвсем неосезаем, то във владенията на английската кралица Елизабет II това е същински и много нескончаем обред. Специално назначени специалисти към кралския двор прекарват общо над 40 часа, настройвайки на 1000 часовника в Бъкингамския замък, замъка Уиндзор и двореца Холирудхаус - формалната шотландска резиденция на кралицата в Единбург към зимното часово време.

Всяка година, в нощта на последната неделя от октомври екип часовникари превърта стрелките на 450 часовника в замъка Уиндзор, 600 в Бъкингамския замък и 50 в двореца Холируд. Под тяхна настойчивост са и няколко огромни часовникови кули. Един от този умел и малко прочут екип, Фьодор ван ден Брук, споделя повече за тайните на часовниците в кралските крепости. „ Повечето часовници са много точни, само че от време в точния момент, без причина ненадейно стартират да изостават или да бързат. Така че би трябвало непрестанно да ги следя ”, споделя той пред BBC.

Има и едно място, където часовниците постоянно избързват с малко в замъка Уиндзор и Бъкингамския замък. Става дума за „ специфична часова зона “ в кухните. Там часовниците постоянно са 5 минути напред. „ Тук особено се следи часовниците да са напред, с цел да се подсигурява, че храната постоянно се сервира в точния момент... Постоянно припомня, че това е значимо “, изяснява часовникарят. А  кралицата не поправя персоналния си будилник при промяната на часовото време, тъй като няма подобен. Поне не и в обичайния смисъл. Казват, че тя се разсънва всеки ден в 9 сутринта под звуците на персонален гайдар, който стои под прозорците ѝ и свири единствено за нея. И в случай че тя не даде знак, че е будна към този момент, гайдарят продължава да свири в продължение на 15 минути.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР