По-малко от седмица след като Елена Йончева от БСП изпрати

...
По-малко от седмица след като Елена Йончева от БСП изпрати
Коментари Харесай

Кумгейт нападките стигнаха до офшорки и чужди служби

По-малко от седмица откакто Елена Йончева от Българска социалистическа партия изпрати три сигнала в прокуратурата за публични поръчки за 50 млн. лв., извоювани от компании близки до " зетя " на депутата от ГЕРБ Делян Добрев - Даниел Гаргов, социалистите продължиха да подгряват тематиката " корупция " преди вота на съмнение, който се чака да внесат в сряда.

На конференция на " Позитано " 20 бе показана скица за обвързаности сред компании на Гаргов, на бащата на депутата - Александър Добрев, и офшорни компании.

Според новата скица, която Българска социалистическа партия демонстрира, компанията на родителите на Добрев " Визьор " ООД построява завод за произвеждане на пелети на стойност 2 млн. лв. със заеми от компании на Даниел Гаргов - " Форуком и компания " ООД и " Форуком " АД. От своя страна, с цел да финансира активността на компаниите, в които взе участие, " Форуком " АД, в която главен притежател е Тенчо Лилянов, е получила заеми в размер на 5.5. млн. евро от офшорни компании и непознати банки, оповестиха от Българска социалистическа партия.

Според техните данни една от офшорните компании, която е предоставила заем в размер на 700 хиляди евро, е " Терес Кансълтинг " (Teres Consulting). Тя е записана на Сейшелските острови и има 47.98% от капитала на " Форуком фонд парцели " АДСИЦ (акционерно сдружение със особено капиталова цел – б. ред.) съгласно схемата.

От предоставената скица се схваща, че ръководител на съвета на шефовете на " Форуком фонд парцели " е брачната половинка на Гаргов и братовчедка на Делян Добрев - Росица Гаргова. Гаргова пък до преди месеци оглавяваше финансовата дирекция в община Хасково, а брачният партньор й е общински консултант и ръководител на финансовата комисия там.



Друга офшорна комапния, която е предоставила заеми в размер на 2.5 млн. евро съгласно Българска социалистическа партия, е " Камеа Бизнес ", записана на Маршалските острови.

Според схемата трета офшорна компания, записана на Сейшелските острови – " Еконс Кансълтинг " (Econs Consulting Ltd), е предоставила заем на " Иконус - стопански съвещания и услуги " ЕООД, в размер на 250 хиляди евро. Негов притежател и шеф до края на 2008 година съгласно Българска социалистическа партия е бил Делян Добрев.

По-рано денем Добрев, който предходната седмица отхвърли да изясни по какъв начин е кредитиран бизнесът на майка му и татко му, заяви че те са теглили заем от финансова институция, в която Гаргов имал " малко присъединяване ". По думите му обаче това било обикновено, защото хората, когато търсели пари, се обръщали първо към свои близки, " Бащи кредитират синовете си да вземем за пример ", сподели Добрев. Кредитът е с 8% рента, всичко е издигнато и цялото останало имущество е гаранция и на този стадий родителите му не можели дори да покриват главницата по задължението, изясни депутатът от ГЕРБ.

На обвиняванията на Българска социалистическа партия, че компании на Даниел Гаргов са печелели публични поръчки за санирането в Хасково, той уточни, че " Еко Традекс Груп ", в която миноритарно присъединяване има Гаргов, е почнала сериозната си активност с социална поръчка още преди идването на ГЕРБ на власт – за реорганизация на бунище за 10 млн. лева през 2006 година в Смолян, с кмет Дора Янкова (днес – народен представител от БСП). Печели още един контракт със същата община през 2009 година, а на този декор в Хасково сдружението имала няколко изгубени огромни търга в Хасково през последните години, а извоюваните били след изтеглянето на фрагментите на ГЕРБ от общината.

" Г-жа Йончева чиновник ли е на избрани служби в България или в чужбина? Тя извършва ли поръчки на български или непознати служби за моята дискредитация поради енергийни планове? ", попита Добрев пред бТВ, намеквайки за позициите си по съветските енергийни планове. Той е срещу възобновяването на АЕЦ " Белене ".

Според него Йончева " има фиксация към мен " и описа, че имало един хасковски предприемач, който безусловно седи в стола на кмета Добри Беливанов и дава задания. Без да дава друга информация, той попита дали Йончева " извършва поръчки на трима предприемачи от Хасково ".

" Това, което тя прави с моето омаскаряване, е поръчка ", счита депутатът от ГЕРБ. Според него Йончева има общо със притежателя на банкрутиралата КТБ Цветан Василев. Той уточни, че по време на предизборната акция за парламентарния избор в Хасково тя живяла в " именията на Цветан Василев ". Добрев сподели фотоси от предизборната акция на Йончева в Хасково, само че които по думите му има мъж с присъди в Испания, който в три пъти си бил сменял имената и в този момент се казвал Борис Архондев. Добрев попита дали по време на акцията в регионалния град този човек е отговарял за престъпния контингент или за друго.



Делян Добрев. Снимка: bTV

Йончева, която отхвърли да дава отговор на обвиняванията на Добрев в ефир, по-късно разгласи, че не работи нито за разузнаване, нито за предприемачи, а в Хасково постоянно отсяда в хотел " Хистори ".

Не работя за български, нито за непознати служби, министър председателят Бойко Борисов би трябвало да има такава информация, сподели Йочнева.

" Не знам за кои трима предприемачи приказва. Ако счита, че има нещо неправилно в общината, че продължава тази корупционна скица, която се практикуваше до неотдавна, да внесе сигнал и да даде гласност. Моята борба не е против господин Добрев, а против тази система, която е направена. Ако той има някаква информация, че сходни схеми не престават със същите и други компании, дано каже защо става въпрос ", добави тя.

Малко по-късно пък от ГЕРБ дадоха нарочна пресконференеция, в която Добрев да повтори тезите си от утринното си телевизионно присъединяване. " Елена Йончева несъмнено има някаква фиксация върху мен. Претопля се една и съща гозба, хвърлят се погрешни изказвания за да ме дискредитират ", разгласи той.

" Няма да съумеят да ме уплашат. Ще продължа да пазя националния интерес в бранша, за който давам отговор. Тази офанзива е поради нарушаване ползи в енергетиката, става въпрос за доста пари ", сподели още той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР