По-малко от месец след премиерата си, клипът към песента на

...
По-малко от месец след премиерата си, клипът към песента на
Коментари Харесай

Връзката между Бионсе и блек метъла

По-малко от месец след премиерата си, клипът към песента на Kesha – “Praying” има десетки милиони онлайн гледания. Можем да се обзаложим, че множеството от тези фенове в никакъв случай няма да схванат кой е виновен за режисурата. По същия метод, малко на брой знаят кой е режисьорът на “Haunted” на Бионсе. Или пък на “Paparazzi” на Лейди Гага. Или на “When Love Takes Over” на Давид Гета и Кели Роуланд. Или пък на нечовешкия клип към нечовешкия шлагер на Гага и Бионсе - "Telephone ".

За всички тях е виновен шведът Юнас Окерлунд, който с изключение на извънреден режисьор със страховит нюх към светлината, цветовете и детайла, е и доста, доста забавна персона.



През 80-те, т.е. доста преди да се заеме с дирижиране, Окерлунд е разпален метъл почитател. Както мнозина в родната му Швеция, той също взе участие в група – като барабанист. Нещо повече – макар че тогава не е бил наясно, той е член на една от най-великите групи в историята на тази музика – Bathory. Не се задържа там прекомерно дълго и на процедура не взе участие в записите на паметния дебютен албум, само че все пак остава мощно обвързван с метъла и блек метъла през останалата част от живота си.

Младият Юнас бързо насочва към висините на музиката и висините на режисурата. Първоначално се снабдява с известността на обичания режисьор на шведския дует Roxette, само че това е единствено началото. От средата на 90-те стартира неговия същински златен интервал – той прави видеоклиповете-шедьоври към “Smack My Bitch Up” на The Prodigy, “Ray of Light” на Мадона, “My Favourite Game” на The Cardigans и “Turn the Page” на Metallica. Въпреки че и частите, и клиповете към тях са безспорни шлагери, някои са цензурирани, а други – напряко неразрешени за лъчение по MTV.



В идващите години Окерлунд работи безусловно с всички – от Кристина Агилера до U2, от The Rolling Stones до Бионсе и от Бритни Спиърс до Coldplay.

Той обаче в никакъв случай не не помни от кое място е тръгнал – имиджът му си остава мракобесно-метълски, а измежду групите, с които работи са както големци като Metallica и Rammstein, по този начин и много по-ъндърграунд имена като Satyricon и арт сътрудници като Sigur Rós. Както се поставя на най-великия режисьор на музикални клипове, за тях Окерлунд получава три награди Грами и няколко статуетки на MTV (точно по този начин - същата телевизия, която първоначално го цензурира).
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР