По-малко от месец преди световноизвестната цигуларка Катя Попов да си

...
По-малко от месец преди световноизвестната цигуларка Катя Попов да си
Коментари Харесай

Съученичка на Катя Попов си отишла от рак месец преди нея

По-малко от месец преди световноизвестната цигуларка Катя Попов да си отиде от рак на яйчниците, нейна съученичка виолончелистка умряла от същата подла болест. Това описа пред " 168 часа " тяхна другарка.

Общо 15 девойки влезнали дружно в Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков " в София преди IV клас като част от пробно образование.

Тогавашният шеф Трендафил Миланов решил да опитва да одобри възпитаници и след III клас вместо одобрената процедура това да става след VII клас.

Конкурсът се провел със забавяне - след започването на образователната година. И постъпилите дребни музиканти били настанени в класна стая в I британска гимназия, защото нямало свободна в музикалното учебно заведение.

По онази система IV клас бил финален от началното образование и учителка на надарените девойки била майката на Катя Попов - Снежина Василева.

Баща й свирел на обой в Симфоничния оркестър на БНР.

" Катя беше най-изявената от изпълнителите на цигулка в учебното заведение. Беше под крилото на фамозния възпитател Петър Арнаудов. Беше доста слънчево и усмихнато момиче - описа нейната съученичка, журналистката Таня Симеонова. - Спомням си по какъв начин, като бяхме на военно образование, Катя беше на следващия си конкурс и пристигна чак за последните три дни. Ние всички бяхме загорели от тичането по полята с калашниците, а тя - бяла като Пипи - с доста лунички и светла коса.

Така излязохме и на една от първите цветни фотоси, които имам. Ние - мургави, тя - руса. "

Попов от дете взела участие в доста интернационалните надпревари. Спечелила трета премия на фестивала в Коциян, Чехословакия тогава, което било огромен пробив. Съветските реализатори не разрешавали на никого да пристъпи към първата тройка. Но русокосата българка съумяла да промени статуквото.

Въпреки триумфите си на музикалната сцена Катя мечтаела да стане астронавт. Но траяла с цигулката.

Откакто преди 28 година напуснала България, тя не е стъпвала на родна сцена. Талантливата цигуларка се подготвяла и чакала с неспокойствие концерта си на 28 май в зала " България ". Написала на свои приятелки, ченще кацне на 25 май и ще си тръгне на 31 и безусловно би трябвало да се видят. До последно се надявала, че ще успее да пристигна в София и да свири пред българска аудитория. Но това по този начин и не можа да се случи.

Напоследък Катя Попов страдала от носталгия към родината. Едни от последните постове на красивата музикантка, която свири в Лос Анджелис, са за София. Пуска фотоси от музикалното учебно заведение, в което е учила до ХІІ клас. " Чувствах се щастлива тук ", написа Катя Попов.

Но от ноември 2017 година тя не взе участие в постоянните концерти в Лос Анджелис, където е концертмайстор на сцената " Холивуд Боул ", само че свири и за филхармонията с цигулка " Гуарнери " от 1691 година

Нейни другари непрекъснато разгласяват мнения в профила й, че са били на музикална изява, само че тя им е липсвала.

От 3 година Катя Попов страда от рак. На 29 октомври 2015 година написва щастлив пост в обществените мрежи, че е излекувана. " Операцията ми беше сполучлива и публично не съм болна! Както споделям, преструвах се:). Благодаря на всички, които ме поддържаха, молиха се за мен, демонстрираха се като прелестни другари и за всички хубави пожелания. Това оказа помощ! Обичам ви! "

След тази обява красивата цигуларка престава да написа във фейсбук каквото и да било за заболяването.

До 12 май, когато на нейния профил се появи известие, подписано от брачна половинка й Питър, щерка й Ирина и синът й Александър: " След 3 година на мъчителна и изтощителна борба с рака на яйчниците Катя умря в петък вечер. Ние сме обезверени и съкрушени от загубата на нашата майка и брачна половинка. Нека нейната красива душа да почива в мир. Ето 5 линка със фамилни фотоси, направени в последните 32 година С обич, Питър, Ирина и Александър. "

Дъщерята на Катя Попов е продуцент Работи като помощник на вицепрезидента на анимационната компания " Дрийм уъркс ", чийто притежател е Стивън Спилбърг. А през 2014 година е взела участие и в организацията на тв шоуто " Зад маската ". Синът на цигуларката е единствено на 11 година

Талантливата им майка обичала да готви на фамилията си обичайни български ястия. Дори се похвалила във фейсбук с пълнените си чушки по нашенска рецепта.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР