По-малко от месец преди подновяването на сезона в Първа лига,

...
По-малко от месец преди подновяването на сезона в Първа лига,
Коментари Харесай

Георги Дерменджиев – Тихият стратег

По-малко от месец преди подновяването на сезона в Първа лига, родният гранд „ Левски “ предприе изненадваща треньорска рокада, част от цялостното преструктуриране на клуба. Оставилият положителни усещания експерт Славиша Стоянович си потегли, а неговото място зае Георги Дерменджиев. Промяната пристигна, откакто на „ Герена “ стартира развой по промяна на властта. А първата задача на новия изпълнителен шеф Павел Колев бе да убеди Дерменджиев да дебаркира в столичния гранд. 64-годишният стратег е добре прочут у нас с триумфите си отпред на „ Лудогорец “. Но на „ Герена “ въздухът е доста по-различен, и новият ментор сигурно към този момент го осъзнава…

 %d0%b4%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d0%b5%d0%b2

Георги Дерменджиев е роден през 1955 година. По-запалените левскари могат да намерят символика, съдейки по родния град на експерта – Пловдив. Не са един и двама видните футболисти и треньори, тръгнали за стадион „ Георги Аспарухов “ от под Тепетата – Александър Александров, Георги Иванов, Тодор Зайцев, Димитър Телкийски, Динко Дерменджиев, Ясен Петров.

Кариерата на новия „ наследник “ стратег като футболист обаче протича отвън рамките на Пловдив. За малко бранителят е в „ Локомотив “ (Пд), само че със „ Славия “ и „ Янтра “ (Габрово) прави по-сериозна визитка. С „ белите “ подвига Купата на България при започване на 80-те.

Силните години за Дерменджиев във футбола обаче са резервирани за втората част от неговата кариера, когато сяда на аварийна пейка. В интерес на истината той има увлечение към треньорския поминък още като играч. Води си мемоари във всеки един тим, в който се е подвизавал. Завърша и ВИФ (б.а в този момент Национална Спортна Академия „ Васил Левски “), до момента в който се подвизава на „ Овча Купел “. Първите стъпки в специалността прави в „ Спартак “ (Пловдив), където е асистент на Тенчо Тенев. През пролетта на 1999 година поема третодивизионния отбор, само че единствено до края на акцията. После идва поканата от Гриша Ганчев. Босът на „ Литекс “ му предлага да оглави дублиращия тим на „ оранжевите “ във „ В “ група. И това се трансформира в едно от значимите решения за към момента младия експерт. Край река Осъм пловдивчанинът стига до първия тим, където дълги години е асистент на потвърдени имена като Ферарио Спасов, Димитър Димитров-Херо, Стойчо Младенов, Ицках Шум, Михай Стойкица и Люпко Петрович. Попива от всекиго по нещо, само че най-силно го впечатлява сърбинът. В „ Литекс “ Дерменджиев е част от най-славните години на тима в евротурнирите. В града на люляците минават 10 години от кариерата му, само че са дузина срещите, в които води еднолично тима.

През 2008 година още веднъж става помощник на Тенчо Тенев, само че в „ Ботев “ (Пд). И този път известният със спокойния си манталитет експерт не остава дълго в родния си град. Още през идната акция към този момент е в Сливен, където първо е асистент треньор в щаба на Драголюб Симонович, а по-късно поема новака в „ А “ група в ролята на старши. И тук идва повратния миг в кариерата му – покана от Ивайло Петев за „ Лудогорец “. Тогавашният ментор избира точно Дерменджиев за помощник, с който да изведат „ орлите “ до историческа първа купа у нас. По-късно влиза в щаба и на Стойчо Стоев, а през лятото на 2014 година малко изненадващо босът на „ зелените “ Кирил Домусчиев го показва за нов треньор. И предприемачът не бърка с избора си. Следва пробив в групите на Шампионската лига, а по пътя „ орлите “ отстраняват грандовете „ Партизан “ и „ Стяуа “. Следват мачове с колоси като „ Реал “ (Мадрид) и „ Ливърпул “, с цел да пристигна 22 октомври 2014 година, когато извежда „ Лудогорец “ до първа българска победа в груповата фаза на шампионата на богатите – 1:0 над „ Базел “. По-късно родният отбор измъква и влиятелно 2:2 с „ мърсисайдци “ в София.

 Дерменджиев

Въпреки пробива в евротурнирите и последвалата нова купа в България, година по-късно в Разград подхващат опасен, а след това оказал се и непростим ход, уволнявайки Дерменджиев за сметка на Бруно Рибейро. Флиртът с португалеца бързо завършва, а по-късно и Едуард Ераносян не съумява да усъвършенства резултатите. Така Дерменджиев е извикан по неотложност да избавя сезона. И го прави – нов комплект златни медали. През сезон 2016/17 новият треньор на „ Левски “, обичащ да залага на скица 4-2-3-1, съумява да класира за повторно „ зелените “ в групите на Шампионска лига. Там първенецът на Първа лига взима равенства с „ Базел “ (0:0 и 1:1) и 2:2 с богаташите от ПСЖ посред Париж. Активът обезпечава третото място на „ орлите “ в групата и място на 1/16-финалите в Лига Европа, където отпада от „ Копенхаген “.
В средата на 2017 година обаче „ зелените “ стартират да губят своя искра, а това им коства финала за Купата на България с „ Ботев “ (Пд), а по-късно и този за Суперкупата. Раздялата е неизбежна.

За малко кариерата на Дерменджиев се развива в чужбина – казахстанския „ Ордабаси “. Там привикналият на добра организация експерт се сблъсква с другата прекаленост – безпаричие и финансови проблеми. След единствено 13 мача отпред на елитния тим опитният към този момент познавач се прибира в България, с цел да чака ново предложение. И по този начин до неделя вечер, когато бе потърсен от „ Герена “…

Трети по оста Разград – София


Георги Дерменджиев е третият треньор, дебаркирал в „ Левски “ по оста Разград – София. Преди него същото сториха Ивайло Петев и Стойчо Стоев, все наставници, при които пловдивчанинът е бил асистент. Но първите два случая не бяха изключително сполучливи. Петев се задържа по-малко от 24 часа в клуба, откакто скандално бе без дрехи от почитателите. Стоев пък изведе „ сините “ до край за Купата на България, изгубен трагично от „ Черно море “ с 1:2 след продължения. Неговият престой на „ Герена “ бе обвързван с едни от най-тежките години откъм финансова сигурност. Сега Дерменджиев има шест месеца разполагаем, с цел да покаже, че двете страни могат дружно да градят бъдещето на столичния гранд.

За него


Най-точният човек за „ Левски “


Резултатите приказват задоволително какъв треньор е. Познавам го чудесно, въпреки всичко бяхме дружно в една стая, когато играехме в „ Славия “. Изключително спокоен е. Ако го гледаш в профил, ще се зачудиш дали въобще има човек в това тяло. Той обаче работи с мозъка си. Шапка му смъквам за смелостта да поеме „ Левски “ в миг, в който имаше толкоз неясноти. Много други биха отказали. Вярвам, че е най-подходящият треньор на тима. Знаем каква философия има „ Левски “ за футбола, неговата е сходна. Пожелавам му шанс и да реализира триумфите, които имаше и в „ Лудогорец “.

Андрей Желязков, някогашен съотборник на Георги Дерменджиев


Най-успешният през последните години


Защо се спряхме на Георги Дерменджиев? Той е един от най-успешните, в случай че не и най-успешният български треньор на клубно равнище през последните 10-15 години. От тази позиция, не беше огромна алтернатива. По-скоро трябваше да беседваме с него, с цел да забележим дали той ще се съгласи да реагира толкоз бързо, защото сме в цайтнот. Дерменджиев може да е спокоен, че ще си прави работата. Разговори водихме единствено с него, не е имало различен вид.

Павел Колев, изпълнителен шеф на „ Левски “


Добър човек и треньор


Честно казано съм с доста положителни усещания от него. Той несъмнено е добър човек и треньор. Пожелавам му триумф в „ Левски “. Дано да се оправи с тежката обстановка при „ сините “. Пожелавам му да успее, само че триумфите му да стигнат до място след „ Лудогорец “.

Светослав Дяков, капитан на „ Лудогорец “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР