По-малко от месец остава до годишнината от знаковия исторически юбилей

...
По-малко от месец остава до годишнината от знаковия исторически юбилей
Коментари Харесай

Михаил Горбачов: Докато съществува ядрено оръжие, не трябва да се изключва нищо

По-малко от месец остава до годишнината от знаковия исторически празник - вечерта на 9 ноември 1989 година рухва признакът на " Желязната завеса " и Студената война, разделяща Берлин на западна и източна част. По този мотив някогашният президент на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов разяснява измененията в изявление за " Известия ".
По думите му през днешния ден съществуват две съществени рискови трендове - пренебрегването на интернационалното право и милитаризацията на международната политика. Според някогашния руски водач политиците би трябвало да седнат на масата за договаряния. Вместо това, следим слагането на ултиматуми, вмешателство, военни интервенции. Разрушават се съглашения и интернационалните механизми.
По думите на Горбачов в последното изключително се отличават Съединени американски щати, които дават неприятен образец на останалите. " Като резултат се възроди култа към силата, опасността, оръжието. Опитът на предишното ни подсказва, че не би трябвало да се подценява защитата и тя би трябвало да се поддържа на нужното равнище. Но светът се сблъска с такива проблеми, за чието решение военната мощ и езикът на заплата минимум подхождат ", споделя Горбачов и дава образец с контракта за РСМО:
" Той беше подложен на критика на разнообразни равнища, само че президентът на Съединени американски щати разгласи, че излизат от него и внезапно стана ясно, че този контракт е най-важната опора за стратегическата непоклатимост. Нужни са договаряния сред Съединени американски щати и Русия, с цел да не докара разрушението му до задълбочаването на опасността от война ".
Горбачов добавя, че счита нуклеарната война за неприемлива: " Само безумец би могъл да я стартира. Дори по време на наложителните за президента тренировки, не съм натискал копчето. Но до момента в който съществува нуклеарно оръжие, не би трябвало да се изключва нищо. Случайност, механически срив, а може би и човешка неточност - кой знае какво може да стане ".
Горбачов напомня, че нуклеарното оръжие е сложило човечеството на границата на самоунищожението, като има поради Карибската рецесия: " Всичко висеше на косъм. Това не би трябвало да се не помни ".
" Световните водачи носят голяма отговорност. Времето е обезпокоително. И това е огромен товар - психически и човешки. Зная по себе си ", добавя още някогашният президент на Съюз на съветските социалистически републики. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР