По-малко от една пета от хората по света сега живеят

...
По-малко от една пета от хората по света сега живеят
Коментари Харесай

Ерозия на демокрацията и свободата в България отчита Freedom House

По-малко от една пета от хората по света в този момент живеят в изцяло свободни страни . В разрастваща се Европа и Централна Азия единствено 10 от 28 страни са класифицирани като изцяло свободни, написа Emerging Europe.

Авторитарните играчи стават по-смели през 2020 година, когато главните демокрации се обърнаха във вътрешността, допринасяйки за 15-та поредна година на крах на световната независимост,, годишната оценка на всяка страна по политически права и цивилен свободи, оповестена от Freedom House, американска организация, която организира проучвания и покровителство за демокрацията, политическата независимост и правата на индивида.

" Резултатите от тази година изцяло ясно демонстрират, че към момента не сме спрели властническия ентусиазъм ", разяснява Сара Репучи, вицепрезидент по проучвания и разбори на Freedom House. " Демократичните държавни управления ще би трябвало да работят солидарно между тях, както и с бранителите на демокрацията и бранителите на правата на индивида в по-репресивни условия, в случай че желаеме да обърнем 15-годишния насъбран спад и да изградим по-свободен и кротичък свят . "

Докладът намали резултатите за независимост на 73 страни , представляващи 75% от международното население . В разрастваща се Европа и Централна Азия 12 страни означиха спад на свободата през 2020 година, до момента в който единствено шест усъвършенстваха резултатите си.

Словения е с най-голям резултат (95/100), Туркменистан - най-нисък (2/100), България е с резултат (78/100), като отбелязва спад на свободата от 2 точки , а демократичният статут понижава с 1 точка . Най-големият спад на свободата в района се следи в Беларус и Киргизстан, до момента в който най-голямо усъвършенстване с 3 точки има в Северна Македония (66/100) .
 65% от българите не имат вяра в честността на изборите у нас
65% от българите не имат вяра в честността на изборите у нас

Под 1/5 считат, че страната се ръководи съгласно волята на народа

Правителствените отговори на пандемията Covid-19 изостриха международния либерален крах . Репресивните режими и популистките водачи работиха за понижаване на прозрачността, разпространение на погрешна или подвеждаща информация и репресии върху шерването на неподходящи данни или сериозни възгледи. Много от тези, които показаха възражения против държавното ръководство на пандемията, бяха изправени пред тормоз или наказателни обвинявания.

Заключванията от време на време бяха несъразмерни, политизирани или брутално налагани от организациите за сигурност. А антидемократичните водачи в целия свят използваха пандемията като прикритие , с цел да отслабят политическата съпротива и да консолидират властта.

Всъщност доста от отрицателните събития през годината евентуално ще имат трайни последствия , което значи, че възможният завършек на пандемията няма безусловно да провокира неотложно възкръсване на демокрацията.

Например в Унгария държавното управление на министър-председателя Виктор Орбан пое изключителни пълномощия по време на здравната рецесия и ги употребява непозволено , с цел да отдръпна финансова помощ от общини, водени от опозиционни партии. По-късно през годината Унгария одобри конституционни промени, които в допълнение ускориха изпълнителната власт.

Унгария е единствената държава-членка на Европейски Съюз, която не е класифицирана като Свободна .
 Кой ще ръководи света през 2021г.?
Кой ще ръководи света през 2021г.?

Пандемията от Ковид-19 ще промени световната обстановка, само че в света след Ковид демокрациите не са споделили последната си дума
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР