По-малко от две седмици преди срещата на лидерите на Китай

...
По-малко от две седмици преди срещата на лидерите на Китай
Коментари Харесай

Робърт Лайтизер: Китай продължава с нелоялните търговски практики

По-малко от две седмици преди срещата на водачите на Китай и Съединени американски щати, американският търговски представител упрекна Пекин, че не е направил промени в икономическите си политики, заплашващи американската промишленост.

" Китай не е трансформирал фундаментално нелоялните, неразумните и изкривяващите пазара практики ", съобщи нощес комерсиалния представител на Съединени американски щати Робърт Лайтизер, представен от " Уолстрийт джърнъл ".

Агенцията припомня, че комерсиалният представител разгласява във вторник отчет от 50 страници по отношение на китайските търговски практики, който съставлява актуализация на изследването през март и в който се твърди, че Пекин употребява разнообразни техники, с цел да принуди американските компании да дават свои водещи технологии. Трябва да се има поради, че администрацията на Доналд Тръмп употребява точно отчета от месец март като основа за налагане на митнически цени на китайски артикули на стойност 250 милиарда $, като това съставлява близо половината от целия годишен китайски импорт в Съединени американски щати.

В осъвременения отчет, от офисът на комерсиалния представител настояват, че Китай продължава да употребява нечестни практики за нелегално приемане на американски технологии, в това число кибер обири, шпионаж и държавен напън.

Новият отчет на Лайтизер наподобява в поддръжка на растящите напоследък терзания, че комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай ще продължава да набира мощ и през идната година.

Според Луис Кюс от Oxford Economics, Вашингтон и Пекин евентуално ще не престават да покачват митата и следващата година, което би навредило към 2020-а година по-сериозно на китайския стопански напредък, в сравнение с американския. Според него администрацията на Тръмп евентуално ще усили от януари следващата година тарифити върху вноса на китайския артикули за 200 милиарда $ до 25% от актуалните 10%. Това от своя страна ще накара Китай да вдигне до 25% своите мита върху вноса на американски артикули на стойност 80 милиарда $.

Само тези нови цени могат да понижат Брутният вътрешен продукт на Китай с до 0,6% през идната година и с още 0,8% през 2020-а година, счита Луси Кюс. Той също по този начин предвижда, че растежът на китайския Брутният вътрешен продукт ще се забави следващата година до 6% и до 5,7% през 2020-а година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР