По-малко от два месеца остват до 31 октомври - денят,

...
По-малко от два месеца остват до 31 октомври - денят,
Коментари Харесай

Предпазният механизъм - неразрешимият проблем за Brexit

По-малко от два месеца остват до 31 октомври - денят, в който Англия би трябвало да напусне Европейски Съюз без договорка, най-малко към този момент... Защо това е единственият излаз за английския министър председател Борис Джонсън, а депутатите желаят предоговаряне на постигнатото от Тереза Мей? Какъв е защитният механизъм в договорката, който се оказа " ябълката на раздора " за политическите сили на Острова? Actualno.com ви предлага разбор на Агенция Франс Прес по тематиката, представен от БГНЕС.
Как да бъде непокътнат режима на ирландската граница, откакто Brexit се оказа най-трудният проблем за решение пред Англия и Европейския съюз?
В момента стоките и хората свободно минават сухопътната граница сред английската Северна Ирландия и Република Ирландия, защото и двете страни са членки на Европейски Съюз. Споразумението за бракоразвод, контрактувано предходната година сред Лондон и Брюксел, съдържа по този начин наречения " защитен мехънизъм " (бекстоп) за поддържане на тази обстановка в бъдеще, без значение от възможните условия за излизане на Англия от Европейски Съюз.
Въпреки това депутатите на Обединеното кралство три пъти отхвърлиха проекта и министър председателят Борис Джонсън, който след среща с ирландския водач Лео Варадкар в Дъблин в понеделник още веднъж настоя защитният механизъм да отпадне или страната ще напусне Европейски Съюз на 31 октомври без никаква договорка.
Защо това е проблем?
Като членове на Европейски Съюз, Англия и Ирландия са част от единния пазар и митническия съюз на блока, а границата им от 500 километра е значително невидима. Местните компании и жители я минават по някоклко пъти дневно, с цел да транспортират артикули, да отидат на учебно заведение или на работа.
След Brexit границата ще стане част от външната граница на Европейски Съюз. Това допуска да се вършат инспекции на жителите и на стоките, които влизат и излизат. Свободното придвижване обаче се смята за жизненоважно за поддържането на мира в Северна Ирландия, която десетилетия търпи на принуждение поради английското ръководство.
По време на размирните години, при които са убити към 3500 души, границата е била център на престрелки и контрабанда, посредством която се финансират паравоенни групировки. Контролно-пропускателните пунктове на английската и ирландската войска бяха отстранени след мирните съглашения през 1998 година Тогава полицията предизвести, че всяка нова инфраструктура по границата може да стане цел на дисидентските бойци.
През декември 2017 година Лондон и Брюксел се споразумяха за " избягването на твърда граница, в това число всяка физическа инфраструктура, обвързвана с инспекции и надзор ".
Какво беше контрактувано?
През ноември 2018 година Европейски Съюз и Англия подписаха съглашение, обхващащо разнообразни въпроси, свързани с Brexit, в това число и ирландската граница. Договореното дефинира временен интервал след Brexit до декември 2020 година, по време на който връзките на Англия с Европейски Съюз ще останат непроменени, до момента в който двете страни не реализиран ново споазумение.
Англия се пробва да позволи въпроса за ирландската граница като част от нова комерсиална договорка с Брюксел, само че това може да отнеме години, надалеч отвън преходната фаза. Поради това Тереза Мей се съгласи на план-застраховка, който подсигурява отворена граница сред страните, до момента в който не влязат в действие нови съглашения. Така проектът за защитния механизъм ще резервира Англия в сходство с разпоредбите на митническия съюз на Европейски Съюз, до момента в който Северна Ирландия ще се придържа към някои правила на единния пазар, като да вземем за пример за селскостопанската продукция.
Какъв е казусът?
Европейски Съюз направи забележителен компромис с защитния механизъм, който разрешава на Англия да остане в митническия си съюз за неопределен срок, без да е член на Общността. Но в Лондон и Белфаст мнозина виждат в това капан, а защитният механизъм е главната причина английският парламент неведнъж да отхвърля съглашението за отдръпване.
Лондон и Брюксел се договориха да положат старания за намиране на други възможности, само че решение досега няма -. Евроскептиците се притесняват, че това действително ще задържи Англия в Европейски Съюз години след Brexit.
Междувременно в Белфаст северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП) се притеснява, че посредством защитния механизъм се основава стопански статут на страната, който в действителност я отделя от останалата част на Обединеното кралство, вместо да я сплотява. ДЮП има доста въздействие в Лондон, защото партията поддържа консервативното държавно управление от 2017 година
И в този момент какво?
Джонсън упорства защитният механизъм да бъде отстранен от съглашението за отдръпване, а въпросът за ирландската граница решен с " различни договорености ", откакто Англия напусне Европейски Съюз. Той и неговите поддръжници на Brexit в Лондон споделят, че всевъзможни инспекции на хора и артикули могат да се правят надалеч от границата, употребявайки съществуващи нови технологии.
Брюксел се ангажира да потърси такива други възможности, които биха означавали защитният механизъм в никакъв случай да не влезе в действие, само че в това време упорства, че няма образци за подобаваща технология, която да работи в нужния мащаб. Следователно държи механизмът да остане.
Затова Джонсън споделя - без съглашение. Англия ще напусне Европейски Съюз без значение от всичко на 31 октомври, рискувайки да си навлече големи проблеми - или най-малко това е желанието на Борис Джонсън. Но английският парламент е на друга позиция - припомнете си каква в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР