По-малко от деветдесет дни преди първия тур на изборите за

...
По-малко от деветдесет дни преди първия тур на изборите за
Коментари Харесай

Местните избори и националният партиен шум

По-малко от деветдесет дни преди първия тур на изборите за локални органи на властта партийните залози на локалния избор наподобяват все по-високи. Резултатите от европейските избори сложиха завършек на разоговора за предварителни парламентарни избори, само че пренасочиха още повече упования към вота през есента. Този път той ще се проектира върху няколко полета и ще дефинира стартовите позиции на главните политически сили преди идващия избирателен цикъл.

В края на политическия сезон наподобява повече от несъмнено, че акцията за локалните избори ще се води по всевъзможен начин. Опозицията в лицето на Българска социалистическа партия ще направи всичко допустимо да изведе на национално равнище локални кавги и проблеми. След слабите си резултати на предходните локални избори партията има опция да компенсира неналичието на значително наличие в локалната власт посредством националното си посланичество. Българска социалистическа партия се ориентира към тази тактичност още през предходната година и няма никакви учредения за подозрение, че ще стартира нова вълна от „ разкрития ”, които ще бъдат употребявани в националния спор. Най-важното в тази ситуация е, че тяхното доказване или опровержение ще отнеме доста време, а пропагандният им резултат ще бъде неотложен.

ГЕРБ са изправени пред нуждата да потвърдят и отстоят досегашните си резултати на локални избори. Напълно допустимо е да изгубят част от въздействието си в локалната власт, само че най-вероятно ще потърсят опция да компенсират това посредством относително новия за тях модел на съдружно присъединяване. Стратегическата смяна в държанието на ГЕРБ е обвързвана точно с готовността за взаимно явяване на избори. Този модел бе тестван сполучливо на европейските избори и може да се окаже основен за резултатите от локалните избори за ръководещите.

Движение за права и свободи също ще бъде изправено пред нуждата да търси форми на локално политическо партньорство. Електоралният корпус на Движението наподобява непълен, с цел да бъде реализиран по-добър резултат на локалните избори, а Движение за права и свободи се нуждае точно от това. Полето на допустимо съдействие на локалните избори наподобява доста по-широко пред Движение за права и свободи, в сравнение с за множеството от останалите политически субекти. Но въпреки всичко наподобява, че това няма да бъде задоволително за значително разширение на електоралната география на Движението.

Изглежда изцяло евентуално Обединените патриоти на никое място да не се окажат дружно в локални обединения. След формалното самопризнание за разпада на обединението е доста по-вероятно Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ да търсят нови сътрудници на локално равнище, а при избрани условия и да се явят дружно, доколкото част от техните гласоподаватели споделят относително сходни хрумвания. И двете политически обединения имат районни ядра, които не съумяват да придобият по-голям обсег. След европейските избори Вътрешна македонска революционна организация има по-добри шансове допълнително обитаеми места, само че въпреки всичко резервира районния темперамент на поддръжката си. " Атака " ще търси нови съдружници, с цел да компенсира слабите си резултати на европейските избори, само че и с цел да подсигурява личното си оцеляване. Тя е една от партиите, които в най-голяма степен са заинтригувани от постигането на добър резултат, който да им разреши да запазят мястото си в ръководещата коалиция.

" Воля " също ще се бори за оцеляването си след ненадейно слабото си показване на европейските избори. От една страна, тя се конкурира с патриотичните и националистически обединения за относително сходни групи от гласоподаватели. От друга, ще ѝ се наложи да търси разширение на електоралната си география и ще би трябвало да навлезе в територии, в които има стеснен опит.

Извънпарламентарната съпротива, на първо място в лицето на " Демократична България ", навлезе в развой на консолидация, в това число и посредством митингите против избора на нов Главен прокурор. След запазването на мандата на ДСБ в Европейския парламент, те имат късмет да продължат да възвръщат доверието на гласоподавателите, само че все по този начин ще разчитат на огромните градове. Традиционното подценяване на локалната власт измежду представителите на българските десни партии за следващ път може да ограничи действителното им посланичество в политическия развой.

АБВ и останалите извънпарламентарни леви политически обединения нямат капацитет да изградят необятни локални обединения с релативно еднообразен политически профил. Част от тях ще предпочетат да поддържат Българска социалистическа партия, само че останалите ще би трябвало да търсят съдружници или измежду националистическите обединения, или измежду неопределени политически, само че авторитетни на локално равнище бинес-коалиции. Опитът на АБВ с " Коалиция за България " сподели, че тези „ нюанси ляво ” не се вписват в общ набор.

Състоянието на партийната политическа система сега открива пространства за нови политически партии и придвижвания и в това време – дава нови благоприятни условия за друг вид локални бизнес-коалиции. Част от новите политически субекти като " Непослушните " на Десислава Иванчева, да вземем за пример, ще търсят национална изява, разчитайки да привлекат на своя страна групи от локални недоволни гласоподаватели. Доколкото занапред ще им следва да образуват собствен електорален корпус, те ще се ориентират към оптимално необятен кръг от популистки апели, които в незначителна степен се отнасят до качеството на локалната народна власт.

Вероятността от зараждането на локални или районни политически обединения остава дребна. Освен тези партии с районно и локално значение, които към този момент получиха своята реализация, наподобява все по-трудно една политическа партия да просъществува единствено въз основата на представителството си в една или две общини. Това не е единствено въпрос на финансиране, а и на липса на схващане за локалната политика отвън ръководството на собствеността и даването на услуги. Регионални политически обединения биха могли да имат ползотворно значение, както за ръководството на района, по този начин и в общ политически проект, само че към този момент основаването им наподобява малко евентуално.

Изглежда, че още веднъж локалните бизнес-колиции ще имат решаващо значение. Процесът на обезличаване на политическите партии в локалната власт продължава и най-малко към този момент не наподобява евентуално скоро да имаме релативно отчетливи политически болшинства в общинските препоръки. „ Плаващите ” и ситуативни болшинства ще продълажават да дефинират качеството на локалната политика. Вниманието на гласоподавателите още веднъж ще бъде ориентирано към конкуренцията за кметския пост, обичайно подценявайки претендентите за общински съветници. Традицията общинските съветници да остават релативно анонимни, а в това време – да дефинират общата политика на развиване на общината, няма да бъде преодоляна и на тези избори, а точно тя води до обичайно по-ниския интерес на българските гласоподаватели към локалните избори.

Извън партийните тактики остава залогът за гласоподавателите на локалните избори. Той е най-важен, тъй като следва идващият планов интервал на европейските средства и от това кой ще ръководи една община ще зависи във все по-голяма степен на какъв спомагателен финансов запас ще може да разчита. Независимо от отлагането на промяната в регионите за обмисляне на България, в една или друга форма тя ще бъде неизбежна, а това ще дефинира значително опциите за локално развиване.
 Европа на районите  Азиатската школа в пропагандата ни насъсква едни против други  Държава и сигурност  Коя Европа?
Акцентът върху районната политика, който най-вероятно ще сложи новата Европейска комисия ще може да бъде оползотворен за българските локални общности според от това по какъв начин ще бъде проведена и до каква степен инициативна ще бъде локалната власт. Именно тя в най-голяма степен дефинира качеството на живот на ежедневно ниво, само че обичайно бива подценявана за сметка на националните политически процеси.

Крайният резултат от акцията за локалната власт ще зависи от това по какъв начин и до каква степен ще бъдат мобилизирани гласоподавателите. Общите изречения и гръмките обещания са толкоз неуместни при локални избори, колкото и насърчаването на партиен реваншизъм. Конкуренцията сред съответни персони може да притегли интерес, само че в последна сметка определяща ще бъде способността на претендентите да показват и защитят смислена вероятност за развиването на обитаемоте места. Всичко друго просто ще възпроизведе на локално равнище националния партиен звук.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР