По-малко от ден след като премиерът Бойко Борисов разпореди предложението

...
По-малко от ден след като премиерът Бойко Борисов разпореди предложението
Коментари Харесай

ГЕРБ и патриотите се разбраха да вдигат поетапно акциза на бездимните цигари


По-малко от ден откакто министър председателят Бойко Борисов разпореди предлагането за увеличение на акциза на бездимните цигари да бъде оттеглено от Народното събрание, депутатите от съдружните сътрудници ГЕРБ и "Обедини патриоти " се събраха и излязоха с общо решение. То гласи, че законопроектът ще бъде отдръпнат, само че идната седмица ще бъде импортиран нов, с който акцизът на новия тютюнев артикул ще бъде поетапно нараснал - в началото до 50% % от този на общоприетата кутия с цигари, а след това до 70%.

Проектозаконът за повдигане на акциза на бездимните тютюневи произведения, импортиран от шефа на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова и други депутати от ГЕРБ, докара до различия в ръководещата коалиция, защото се оказа, че по-малкият съдружен сътрудник в ръководството - "Обединените патриоти " не са на единно мнение по концепцията. НФСБ я поддържа, "Атака " избра да резервира безмълвие, само че Вътрешна македонска революционна организация се разгласи срещу, като депутати от партията даже обявиха, че смяната ще облагодетелства депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който е обвързван с някогашния тютюнев колос "Булгартабак ". Ядосан от изказванието, министър председателят Борисов разгласи, че е разпоредил планът на ГЕРБ или да бъде отдръпнат, или да се направи среща с компанията производител "Филип Морис ", с цел да се разиска тематиката.

Днес водачът на ГЕРБ в Народното събрание Цветанов Цветанов, който беше претрупан от премиера да откри решение, сподели, че до предлагането за поетапно нарастване на акциза се е стигнало след диалози с Борисов и сътрудниците. "Отчитаме нарушената връзка в обединението ", сподели Цветанов.

Приходите щели да отиват за хората с увреждания

"Ще понижим облагата на някои частни компании, само че ще защитим публичния интерес, съобщи шефът на парламентарната група на ГЕРБ. Той и водачът на "Атака " Волен Сидеров подчертаха, че приходите ще отидат при нуждаещите се и показаха като образци протестиращите от месеци хора с увреждания или жителите на Ямбол, които чакат нова болница. Цветанов добави, че детайлности ще бъдат разисквани на среща на обединението във вторник и благодари на Волен Сидеров.

"Аз съм срещу да се усилват цени на артикули, само че тук става въпрос за пушене ", сподели Сидеров. Според него 35-40 млн. лева годишно щели да влязат в бюджета от повишението на акциза. Сметките на Менда Стоянова сочеха доходи от 30 млн. лева годишно при повдигане на акциза със 100%.

"За нас беше значимо да сме сигурни, че потребителите няма да бъдат ощетени ", гласи днешната позиция на Вътрешна македонска революционна организация, изразена от Искрен Веселинов. Този вид нагреваеми тютюневи артикули са не по-малко нездравословни, сподели Борис Ячев (НФСБ).

Цветанов изясни, че сега цената на кутия общоприети цигари и на новия артикул е 5.5 лева В момента акциза за тютюн за кутия от елементарните цигари е 3.5 лева, а за кутия от новите е 93 ст., сподели Цветанов.

Менда Стоянова (ГЕРБ) разяснява, че всяко нарастване под 100% на акциза на бездимните цигари не би компенсирало загубите на бюджета от прекосяването на пушачите към новия артикул.

Стоянова повтори за следващ път в последните дни, че в Евросъюза акцизът за бездимните цигари е най-голям във Франция – 70%, а в България е 26%. Няма друга страна в Западна Европа с толкоз невисок данък, настоя Стоянова.

Проучване на "Капитал " сочи, че бездимни произведения се продават в 23 страни членки. В две от тях – Чехия и Полша, те към момента не се таксуват, това ще стане от януари 2019 година В останалите акцизът се дефинира въз основата на количеството тютюн в продукта, в това число и в България и акцизът е като при този на рязания тютюн. В тази група влизат 16 страни, сред които Англия, Холандия, Словакия, Гърция, Румъния, Италия и други Има няколко страни, в които с изключение на тютюна, като данък се заплаща и % от продажната цена на една кутия – те са Испания, Франция, Унгария и Германия. Във всяка от тях обаче акцизът е като при този на рязания тютюн за стесняване на цигари, а не като при класическите цигари.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР