По-малко от ден след като Джъстин Трюдо се извини, че

...
По-малко от ден след като Джъстин Трюдо се извини, че
Коментари Харесай

Ново извинение - канадският премиер танцувал, гримиран като чернокож през 90-те

По-малко от ден откакто Джъстин Трюдо се извини, че се е облякъл като Аладин и се е боядисал в кафяво, канадският министър председател се наложи още веднъж да сервира извинения поради видео, на което е боядисал лицето си в черно, заяви ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Трюдо съобщи пред кореспонденти в Уинипег, че надълбоко съжалява за расистките си дейности. Той сподели, че преди време не е разбирал какъв брой обидно е това към хората от расовите малцинства, понасящи всекидневно дискриминация поради цвета на кожата им. " Нараних ги. Нараних хората, които не трябва да търпят назадничавост и дискриминация поради тяхната еднаквост ", сподели Трюдо. " Това е нещо, за което надълбоко скърбя ". " Да си потъмняваш лицето, без значение от подтекста и събитията, постоянно е недопустимо поради расистката история на " черното лице ", добави той.

Новото опрощение на демократичния водач, който се бори за преизбиране, бе направено, откакто " Глобал нюз " разгласява видео от 90-те, на което младежът Трюдо танцува и прави гримаси с мрачен грим на лицето.

Медията сподели, че е получила видеото от източник от Консервативната партия на Канада. Автентичността му е била доказана от Либералната партия на Канада, чийто водач е Трюдо. Не е известно дали това са фрагменти от момента, за който той самичък описа през вчерашния ден, запитан за различен случай с потъмняване на кожата. Попитан дали има още сходни изяви, Трюдо разказа сходна преживелица.

В сряда сп. " Тайм " разгласява фотография, датираща от 2001 година, която демонстрира Трюдо с гримирано в черно лице по време на празненство с маски на тематика " Арабски нощи ", когато бил 29-годишен преподавател в частно учебно заведение във Ванкувър.



По време на извинението си министър председателят призна, че се е гримирал по този начин и години преди този момент, когато взел участие в конкурс за гении в своя колеж, на който изпял Day O, обичайна ямайска ария, добила известност в осъществяването на Хари Белафонте.

След това Си Би Ес разгласява фотография от това осъществяване, чиято достоверност бе доказана. А през днешния ден " Глобал нюз " предложи видео, в което Трюдо, още веднъж с мрачен грим, прави гримаси и изплезва език. Не е ясно тъкмо къде е сниман записът. Либералната партия на Канада, на която Трюдо е водач, удостовери достоверността на видеото, публикувано от телевизия " Глоубъл нюз ". " Можем да потвърдим, че това е той и че записът е от началото на 90-е години ", съобщи представител на либералите, без да посочи събитията. Във въпросния клип Трюдо, гримиран в черно, се забавлява, имитирайки смешник.

Скандалът с маскирането на премиера с " черно " или " кафяво лице " - противоречива процедура, постоянно считана за расистка, избухна ненадейно единствено месец преди парламентарните избори на 21 октомври, изходът от които е нерешителен за премиера. Ревностният мултикултуралист Трюдо се извини, само че американското издание The Hill го цитира с думите, че няма по какъв начин да е безапелационен, че няма още записи.

 Снимката, поради която стартира първият скандал.
© The View Yearbook, Reuters

Снимката, поради която стартира първият скандал.

През последните години редица известни персони бяха подложени на критика за това, че са се появявали с боядисани в черно лица (blackface или brownface) - процедура, която датира от времето на спектаклите на така наречен " минстрел шоу " (minstrel show или negro minstrel) - форма на американски национален спектакъл от първата половина на 19 век, в която бели артисти почернят лицата си, с цел да играят комични подиуми от живота на чернокожите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР