По-малко от 6 млн. работещи в Румъния плащат 10% процента

...
По-малко от 6 млн. работещи в Румъния плащат 10% процента
Коментари Харесай

Синдикален протест в Румъния: Едва 6 милиона работещи осигуряват 70% от финансирането на медицинските услуги

По-малко от 6 млн. работещи в Румъния заплащат 10% % от приходите си, с цел да обезпечат медицински услуги за 16 млн. души, сигнализират от Националния синдикален блок (BNS), съобщи Аджерпрес.

„ По-малко от 6 млн. работещи в Румъния обезпечават почти 70% от финансирането на медицински услуги за 16 млн. обезпечени лица и още 3 млн. бенефициенти на минимални пакети. Затова протестираме пред постройката на румънското държавно управление под лозунга „ Уважение към труда и тези, които работят! Румънските работещи не желаят повече да бъдат опитни зайчета за фискални опити! “, показват от синдиката, който провежда в понеделник митинг в Букурещ.

В просторен отчет, оповестен преди дни, Националният синдикален блок насочва вниманието на обществеността към тежестта, поемана от румънските работещи, които обезпечават 69% от общите доходи в Здравната каса, до момента в който румънската страна обезпечава най-оскъдното финансиране в Европейския съюз за системата на наложителното здравно обезпечаване.

В синдикалния разбор се показва, че в Румъния има почти 16,3 млн. обезпечени лица, които се възползват от медицински услуги. Към тях се прибавят почти 3,7 млн. неосигурени, които имат право единствено на най-малък пакет.

От тези 16,3 млн. обезпечени, почти 3,6 млн. са деца на възраст под 19 години, а над 4,8 млн. са на възраст над 60 години. От почти 8 млн. румънци във възрастовата група 19 - 60 години, единствено към 6 млн. са плащали вноски в здравноосигурителната система, акцентират от BNS.

От синдиката показват още, че през миналата година 5,2% от румънците не са имали достъп до здравна помощ заради аргументи, свързани с финансиране, дълги описи на чакащи или раздалеченост на медицинските заведения и обстановката се утежнява година на година, като процентът на лишените от медицински грижи е два пъти по-висок от междинния за Европа.

„ Румъния обезпечава най-оскъдното финансиране за здравната система като дял от брутния си вътрешен артикул. През 2021 година Румъния отдели за опазване на здравето почти 5,4% от Брутният вътрешен продукт, до момента в който европейските страни дават доста по-голямо финансиране “, показват в известие до медиите от синдиката.

Оттам са безапелационни, че румънските работещи към този момент не могат да понасят това финансово задължение, което ги принуждава да заплащат съвсем половината от приходите си за услуги с повсеместен адрес.

Според синдикалната организация Румъния е единствената страна в Европейския съюз и в света, в която вноските на бизнеса към системата за здравно и обществено обезпечаване са трансферирани върху чиновниците от 2018 година, като по този метод вноските за опазване на здравето и към пенсионната система са се удвоили за чиновниците, а за работодателите са спаднали до нула.

Националният синдикален блок е синдикална организация на национално равнище, в която членуват над 900 синдикални организации с общо над 320 000 членове от всички браншове на стопанската система, включително и от опазването на здравето.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР